Страната-домакин на Световното плаче, макар да е горда от любимците си. В същото време, милиони в една балканска страна няма да спят тази нощ, защото пак ще гледат любимците си на полуфинал на Мондиал. 

Така можем да обобщим битката между Русия и Хърватия в последния четвъртфинал на Световното първенство. Този драматичен мач беше решен от дузпи, каквато беше развръзката и в предишните мачове на двата отбора, довели до битката помежду им в Сочи. 

В редовното време те си размениха по едно попадение. Денис Черишев откри за "сборная" в 31-та минута, но само осем по-късно Андрей Крамарич изравни. Този резултат се запази до края на редовното време и настана моментът за продълженията. 

В тях хърватите поведоха чрез Домагой Вида и изглеждаше, че това ще им е достатъчно да се класират на полуфинал. Но пет минути преди края Марио Фернандес изравни и всичко трябваше да се реши с изпълнение на дузпи. 

И двата тима имаха такова препятствие на 1/8-финалите и го спечелиха. Но този път куршумът от "руската рулетка" се заби у домакините, а пропуските бяха на Фьодор Смолов и героя от продълженията Марио Фернандес. Матео Ковачич изпусна за "шахматистите", но това не се оказа решаващо, а дузпата за класирането беше реализирана от Иван Ракитич. 

Така балканците са на полуфинал за втори път в историята си и за първи от 1998 г. насам, когато бяха отстранени от Франция, а впоследствие завършиха трети. Руснаците пък не са играли полуфинал от времето, в което бяха СССР. За последно това им се случи през 1966 г., а сега не успяха да повторят постижението у дома си. Те обаче си тръгват с аплодисменти, защото никой не е очаквал от тях да стигнат дори 1/4-финал. 

Мачът започна с предпазлива игра и на двата тима, макар да имаше по една хубава атака и за двата тима. Първо в 5-та минута руснаците имаха първата възможност в мача, когато пасът на Денис Черишев намери Артьом Дзюба, но ударът му от вратарското поле беше избит от Деян Ловрен. 

Още в следващата атака балканците отговориха подобаващо. Анте Ребич направи страхотен самостоятелен пробив, при който се подигра със защитник и се озова сам срещу Игор Акинфеев, но ударът му беше от твърде малък ъгъл и вратарят изби в корнер. 

След този кратък начален бум, последва намаляване на темпото и от двата тима, битката се пренесе в центъра на терена, а ситуациите не просто намаляха, дори изчезнаха. Ако имаше изстрели, те бяха твърде далеч от целта и не представляваха никаква реална опасност за вратарите. 

Руснаците стигнаха до първия си точн удар в мача в 30-та минута, когато Денис Черишев стреля от пряк свободен удар, но от далечна дистанция и твърде слабо, а и при това право в ръцете на вратаря Даниел Субашич. 

И така, сякаш от нищото, "сборная" откри резултата. Денис Черишев притисна в центъра Иван Ракитич и открадна топката, за да направи двойно подаване с Артьом Дзюба. Така той се озова на стрелкова позиция на 30 метра от вратата, но би без забавяне. Страхотният му изстрел се оплете в мрежата на безпомощния Субашич - 1:0 за руснаците. 

Хърватите обаче реагираха като ужилени. Те вдигнаха оборотите, макар първоначално да имаха затруднения да стигат до положения. Но в 39-та минута успяха сравнително бързо да изравнят. 

Тогава страхотен пас на Иван Ракитич през половината на съперника намери Марио Манджукич зад защитата. Той проби до аутлинията и вдигна перфектно за оставения сам във вратарското поле Андрей Крамарич, който с глава не остави шансове на Акинфеев. 

Така с това с изчерпаха интересните ситуации пред двете врати за първата част и интригата се пренесе за след почивката. От страна на руснаците, играта им беше огледална на представянето им в осминафинала с Испания. 

Тогава те се прибраха и чакаха съперника със сгъстената си отбрана. Това тотално обърка хърватите, които с блъскаха в сигурния защитен вал на "сборная" и трудно стигаха до обстрел на вратата на Акинфеев. 

В 52-та минута Андрей Крамарич се озова на стрелкова позиция, но можеше да бие единствено със задна ножица, което и стори. Но изстрелът му беше право в обсега на вратаря и той се справи с лекота. 

В 60-та минута дойде и може би най-големият пропуск в мача. Андрей Крамарич се пребори за една безнадеждна топка и центрира във вратарското поле, където Фьодор Кудряшов изчисти нескопосано и прати топката на крака на Иван Перишич. Неговият изстрел се отби в гредата, топката се разходи по голлинията и стана безопасна. 

Руснаците стигнаха до първия си шанс след почивката едва в 72-та минута. Тогава Марио Фернандес, макар и в положение на засада, центрира за Алксандър Ерохин, чийто изстрел пред вратарското поле мина високо над вратата. 

Четвърт час преди края "шахматистите" имаха своя златен шанс, но поредицата удари на Лука Модрич, Андрей Крамарич и Марсело Брозович се отбиха от телата на руските защитници и се стигна само до корнер. 

В последните минути на редовното време двата тима играха предпазливо и гледаха предимно да не грешат. Руснаците имаха няколко изстрела от дистанция, но Субашич ги отрази. В заключителните минути хърватският страж получи травма, а в последната минута на продължението на редовното време Фьодор Смолов пробва да го преодолее от малък ъгъл, но той изби. 

Така в крайна сметка победител в редовното време нямаше и мачът влезе в продължения. В първите допълнителни минути нямаше много за отбелязване, поне в началото им. В 99-та минута руснаците поискаха дузпа, но такава нямаше и логично не получиха. 

Както не се виждаше как може да падне повече гол в този мач, хърватите реализираха сякаш от нищото. В 101-та минута Лука Модрич центрира от корнер, защитата на "сборная" изпусна Домагой Вида, който стреля с глава от около точката на дузпата. 

Топката летеше бавно към десния ъгъл на Игор Акинфеев, а нямаше кой да с намеси. Ведран Чорлука се пречкаше на вратаря, но в крайна сметка не можа да се намеси и затова голът беше записан на Вида. 

След него руснаците тръгнаха напред, но твърде хаотично и разчитаха само на статични положения, които не затрудниха Субашич. В крайна сметка първото продължение приключи без други голове. 

Във второто продължение "сборная" тръгна смело в атака, но в началото нямаше идея как да стигне до вратата на хърватите. Но постепенно натискът им започна да дава резултат. В 112-та минута една зле изчистена топка стигна до Далер Кузяев, мощният му удар през купа от тела летеше към мрежата, но Субашич се намеси и улови майсторски. 

Но напорът на "сборная" даде резултат в 115-та минута. Тогава Алан Дзагоев центрира от пряк свободен удар, Марио Манджукич изпусна Марио Фернандес, който го надскочи и безпощадно прониза Субашич - 2:2. 

До края на продължението руснаците напъваха сериозно да решат всичко преди дузпите, а хърватите не знаеха къде се намират. Роман Зобнин изпусна в 118-та минута, като пак Субашич се намеси великолепно. 

В крайна сметка повече голове в този мач не паднаха и всичко остана да се реши от лотарията на дузпите. При тях руснаците този път не показаха здравите нерви, които ги класираха напред на осминафиналите срещу Испания. 

Фьодор Смолов изпусна първата дузпа, но малко след това Матео Ковачич "му върна жеста" и пропусна за хърватите. Героят от продълженията Марио Фернандес обаче направи решителния пропуск и така след гола на Иван Ракитич при решителната пета дузпа Хърватия за втори път в историята си е на полуфинал. Руснаците пък изпуснаха да се класират на предпоследното стъпало за първи път от 1966 г. 

Ето и съставите на двата отбора: 

Русия: Игор Акинфеев, Марио Фернандес, Иля Кутепов, Сергей Игнашевич, Фьодор Кудряшов, Денис Черишев, Далер Кузяев, Роман Зобнин, Александър Головин, Александър Самедов, Артьом Дзюба;

Резерви: Андрей Луньов, Владимир Габулов, Андрей Семьонов, Владимир Гранат, Игор Смолников, Юрий Газински, Алан Дзагоев, Антон Миранчук, Юрий Жирков, Александър Йерохин, Фьодор Смолов, Алексей Миранчук;

Хърватия: Даниел Субашич, Шиме Вършалко, Иван Стринич, Деян Ловрен, Домагой Вида, Иван Ракитич, Лука Модрич, Иван Перишич, Андрей Крамарич, Марио Манджукич, Анте Рабич;

Резерви: Ловре Калинич, Доминик Ливакович, Ведран Чорлука, Тин Йедвай, Дуйе Чалета-Цар, Йосип Пиварич, Матео Ковачич, Марсело Брозович, Филип Брадарич, Милан Бадель, Марко Пяца.