Русия пръсна милиарди долари, за да организира предстоящото Световно първенство, започващо след малко повч от 48 часа. Но големият бенефициент от добрата организация на шампионата ще е... ФИФА. 

Руската държава пръсна 10.79 млрд. долара само за стадионите и инфраструктурата около тях, а ако се добави и стойността на останалите обекти, свързани пряко с шампионата, сметката надхвърля 15 млрд. долара. Но за страната единствените постъпления ще са от туризъм, а не на последно място ще се лъска имиджът ѝ пред света. 

Големите пари остават за ФИФА. Световната футболна централа ще приключи с чиста печалба от 6 млрд. долара след края на четиригодишния цикъл на Мондиала, завършващ с финала в Москва на 15 юли. 

Постъпленията дори са по-големи от предварително заложените в плановете а организацията. Тя очакваше да спечели 5.65 млрд. долара, но е доста по-напред във финансово отношение. Това е и рекордна печалба на ФИФА от Световни първенства в историята. 

Предният шампионат на планетата, който струваше 15 млрд. долара на Бразилия и почти не доведе страната до банкрут, донесе 5.72 млрд. долара чиста печалба на ФИФА. Сега за първи път сумата достига 6 млрд. от американската валута.