Кевин де Брюин беше обект на постоянен дебат, докато Белгия си проправи път до полуфиналите на Мондиал 2018. Дебат, впрочем, с по-дълбоки корени, който се простираше и над цялата успешна квалификационна кампания.

Зевздата на Манчестър Сити преимуществено е използван от селекционера Роберто Мартинес и в квалификациите, и в по-ранните фази от финалния кръг в по-дълбока роля, което генерираше много критики към бившия мениджър на Уигън и Евертън.

Правотата на неговото решение обаче бе доказана на 1/8-финалите срещу Япония. В конкретна ситуация при резултат 2:2 Де Брюин пробяга половината терен, за да постави началото на атака, която спечели мача за Белгия.

Мнозина продължават да мислят, че в ролята на дълбоко разположен полузащитник, талантът на Де Брюин се похабява, но Мартинес защитава решението си. И настоява, че полузащитникът е добавил ново измерение към играта си с представянето си на този турнир.

„Той се превърна в лидер, твърди селекционерът. – Мисля, че това е първият път, когато виждам Кевин да израсне в много важен играч сред тази група от футболисти и то в много важни моменти. При 0-2 от Япония точно той беше човекът, който донесе на отбора хладнокръвие и вяра. Той накара всички да разберат, че все още имаме време да се върнем в мача. Мисля, че за него това е роля, която ни позволява да бъдем отбор.“

„При победния ни гол само Де Брюин можеше да направи, това което направи. Не само заради бързото му придвижване от едното наказателното поле до другото, но и заради качеството на паса, за да постави топката на пътя на Томас Меуние, за да може той да не нарушава разкрача си, докато асистира на Насер Шадли.“

И след тази защита на ролята, в която Мартинес използва Де Брюин в Русия, логичният следващ ход бе... да промени ролята му.

Тактически ход, който се оказа решаващ при отстраняването на петкратния световен шампион Бразилия на 1/4-финалите.

„Когато играеш срещу Бразилия, ти трябва тактическо предимство, обясни Мартинес. – Бразилия носи със себе ди една психическа бариера. Трябваше да бъдем мъдри. Но въпросът не бе толкова до тактиката, а до изпълнението на тактическите задачи. А то бе перфектно.“

Мартинес, разбира се, обра овациите за тактическите решения, но играчите му и Де Брюин в частност отвърнаха на предизвикателството по брилянтен начин.

Обикновено използван в дълбочината на постройка 3-4-2-1, срещу Бразилия Де Брюин носеше идненадващата тръпка в атака в позицията на нападетл в тройка с Еден Азар и Ромелу Лукаку. Нещо повече, в много от случаите той не играеше на фланга, а в ролята на фалшива деветка, докато дясната зона оставяше за Лукаку, а асът на Ман Сити се възползваше от празните пространства през разкъсаната отбрана на съперника.

„Не ми пука къде ще играя. Където и да играя, трябва да си върша работата, каза зевздата на тима. – Правех каквото трябва, за да съм сигурен, че отборът се чувства спокоен в трудни ситуации. Все пак това беше тест за характера ни, но се справихме наистина добре.“

След шокиращата преднина, която Белгия постигна в 13-ата минута с автогола на Фернандиньо, след това Де Бройне бе в централната роля. Забележителна контраатака, подхваната от Лукаку доведе до гола му в 31-ата минута, който се оказа победен. Белгийците трябваше да разчитат на късмета си в края, но все пак спечелиха с 2:1.

В този мач видяхме съвсем различен Кевин де Брюин. Той не само вкара победния гол. Той беше човекът, отправил най-много удари към вратата на съперника – 3, и, разбира се, човекът с фантастичните подавания.

В последните два сезона Де Брюин е категоричен лидер по асистенции в отбора на Манчестър Сити, като допринесе с 18 в първенството през 2016-17 и с 16 в последната кампания. В шампионския сезон обаче той увеличи головия си принос от 6 на 8 попадения в сравнение с година преди това и с цялостния си блясък предизвика недоумение у мнозина, след като остана втори в класациите за играч на сезона във Висшата лига.

В същия период обаче се забеляза известен спад в представянето му за Белгия. Нито един гол на Евро 2016, макар и три изработени, нито един гол в квалификациите за Мондиал 2018 и една шепа асистенции.

Рязък контарст в сравнение с петте попадения и три асистенции в квалификациите от последното европейско първенство.

Това обаче се оказа преходен период към времето, когато да поеме лидерската роля и да носи блясък, ефективност, голове и победи за отбора си. На най-големия форум, срещу най-силните съперници. Тогава, когато наистина има значение...