Трофей, желан от всички, но достиган от малцина. Цел, изискваща огромни жертви. Победа, която е сладка, но и носи със себе си огромна тежест – тази на очакванията.

Германия е поредният световен първенец, който буксува при старта на защитата на трофея. Вместо веригите на своя Панцер, Йоги Льов и компания изглежда бяха сложили състезателни сликове, а от това се възползва Мексико, за да постигне една от най-паметните победи в съвременната си история. И да повдигне следния въпрос в германските медии: „Виждал ли е някой световните ни шампиони?”

Не може да се каже, че липсваха предзнаменования за възможна грешка от страна на Бундестима. Последната контрола преди началото на Световното първенство, срещу Саудитска Арабия, предложи много поводи за притеснение сред привържениците на Германия – от допуснатите 1 гол и общо 10 удара, през малката разлика между двата тима в притежанието на топката, до честите грешки на футболистите в бяло. Както се изрази Матс Хумелс след сблъсъка с Мексико: „Още двубоят със Саудитска Арабия бе знак за нас да се събудим. Сега играхме по същия начин, както и тогава, но просто се изправихме срещу по-класен съперник. Обсъдихме грешките си още след приятелския мач, но така и не предложихме решение на терена.”

Думи, които бяха допълнени от Йоахим Льов, обвинил играчите си в „небрежност” с топка в краката, и които бяха в унисон с мненията в германската преса, в едно от които Бундестима бе сравнен с „напълняла котка”.

Представянето на Германия бе предшествано( и също така – последвано) от други грешки на фаворитите в турнира. Франция и Англия стигнаха до минималните си успехи в края на своите мачове, а Бразилия и Аржентина не успяха да победят наглед по-непретенциозни съперници.

Поглед към историята показва, че фалстартът не е нещо ново за носителя на трофея от Световното първенство. В 5 предишни издания шампионът е започвал със загуба, като особено звучен бе шамарът, получен от Испания в срещата с Холандия преди 4 години – 1-5. В същия този шампионат последва елиминирането на Ла Фурия Роха още в групите, което сложи край на „Златната ера” на испанския национален тим, донесла последователно 2 европейски трофея и 1 световна купа. А предупреждението от емблематичния полузащитник Чаби Алонсо след този крах бе ясно: „Не успяхме да поддържаме същото ниво на желание, на глад за успехи. И платихме за това.”

Тогава испанците не успяха да повторят подвига си от 2010 година, когато отстъпиха в първия двубой, но след това стигнаха до световния връх. Вместо това хората на Висенте дел Боске последваха примера на Италия през 1950-та, Бразилия през 66-та, Франция през 2002-ра и отново Италия през 2010-та – приключване на защитата на трофея още на първото стъпало.

Все пак перспективите пред Германия не трябва да бъдат толкова мрачни. 4-кратният световен първенец вече показа как трябва да бъде преодолявана загуба на старта – след 1-2 от Алжир през 1982 година, тогавашната ФРГ достигна финала. И сега предстоят сблъсъци с Швеция и Южна Корея – нови два преодолими поправителни изпита. А ще успеят ли футболистите на Йоги Льов да преминат тези препятствия с „отличен” – това ще разберем съвсем скоро. Едно обаче е сигурно – Мануел Нойер и неговите съотборници са готови за реванш!

„Всички в отбора вярваме, че ще преодолеем групите. Убедени сме, че срещу Швеция ще покажем всичко, което липсваше в мача с Мексико. И ще спечелим оставащите срещи от групата. Ние вярваме в това!"