Мечтата на един народ, мечтата на един футболен гений, мечтата за цяла Аржентина започва в Москва. Лео Меси и компания дават начало на похода си към световната титла срещу Исландия днес в 16:00 часа.

4 години по-късно, 3 загубени финала по-късно, гаучосите ще опитат да сложат край на дългото чакане и да превземат Русия по пътя си към трета световна титла.

Сянката на Диего Армандо Марадона обаче тегне над петкратния носител на Златната топка Лео Меси. Всички погледи са насочени към суперзвездата на Барселона, който е готов, дори да продаде душата си, за да прати трофея отново в Аржентина след 32-годишно прекъсване.

В квалификационната кампания гаучосите трябваше да страдат много, за да се класират за световното в Русия. А именно геният на Меси и божественият хеттрик срещу Еквадор бяха причината Буенос Айрес да мечтае отново да зърне купата, която Марадона им донесе.

В рамките на няколко месеца, селекцията на Хорхе Сампаоли бе остро критикувана от медиите в Аржентина, заради неубедителните си и слаби изяви. А тежкото поражение от Испания с 1:6, което и самият Меси неиздържа да изгледа отстрани, дадоха тон за още по-свирепи атаки. Изваждането от състава на голмайстора на Серия А Маури Икарди и включването на Игуаин пък също бяха повод за много дискусии.

Но в последните 12-ет срещи на световни финали, гаучосите загубиха само два пъти – и в двата случая от Германия. През 2010-а те отстъпиха с 0:4 в ¼ финалите, а 4 години по-късно загубата бе още по-болезнена – на финал и то след продължения.

И в двата случая обаче Аржентина имаше наглед леки съперници на старта, но не бе достатъчно уверен и убедителен. В първия случай бе победена Нигерия с 1:0, а във втория Босна и Херцеговина с 2:1.

Сега началото е срещу Исландия. Отбор, който отдавна показа, че е способен на чудеса. Викингите поднесоха сензацията на Европейските финали във Франция през 2016-а, а сега за първи път в историята си ще играе на световно първенство.

В последните месеци обаче формата на тима е далеч от онази, с която изненадаха на еврофиналите. В петте си приятелски мача през 2018-а година записа само една победа и то над непретенциозния тим на Индонезия, като бяха допуснати загуби от Мексико, Перу и Норвегия, а в последната проверка преди старта на Световното бе фиксирано равенство 2:2 с Гана.

Една от големите звезди на викингите Гилфи Сигурсон пък пропусна голяма част от последните три месеца, заради контузия. Въпреки, че записа минути срещу Норвегия и Гана едва ли полузащитникът ще е готов напълно и ще успее да покаже пълния си блясък. Но със сигурност неговото присъствие ще е важен фактор, за да видим Исландия от Евро 2016.

Меси е длъжник за Аржентина, след като вече веднъж се отказа от националния отбор, а сега намекна, че това може да е последния му Мондиал. Викингите от Исландия пък искат да напишат новата си приказка, а тя започва с Аржентина.