Футболистите от националния отбор на Белгия бяха посрещнати като национални герои при завръщането си в Брюксел. Възпитаниците на Роберто Мартинес спечелиха бронзовите медали на Мондиал 2018 в Русия, след като вчера победиха Англия с 2:0. Това е най-доброто представяне в историята на отбора на световни футболни финали.

Белгия победи Панама, Тунис и Англия в груповата фаза на турнира, след това елиминира Япония на осминафиналите и Бразилия на четвъртфиналите. Белгийските футболисти загубиха от Франция на полуфинала, но в спора за третото място надиграха Англия.

Предишното най-добро представяне на отбора беше четвърто място на Мондиал 1986. Играчите бяха посрещнати от десетки хиляди ентусиазирани фенове с национални знамена, а някои от тях се бяха покачили на улични знаци или светофари, за да видят своите любимци, които обиколиха улиците в централната част на града с открит автобус преди да се отправят към живописния площад "Grand Place". Отборът излезе на балкона на кметството на Брюксел, който е с изглед към ренесансовия площад, където се бяха събрали хиляди хора, облечени в националните цветове.

"Когато бяхме в Русия, получихме много послания, в които вие смятахте, че този отбор ще напише история. Надявам се, че сме ви накарали да се почувствате горди. Ние показахме на света, че сме Белгия", каза мениджърът на тима Роберто Мартинес.

Отличното представяне на тима доведе до интерес на големи клубове към белгийските играчи. Футболистът на Челси Еден Азар, който отбеляза три гола и направи две асистенции на Мондиала, вероятно ще напусне "сините" и ще продължи кариерата си в Реал (Мадрид). Вратарят на белгийския национален отбор и Челси - Тибо Куртоа също е трансферна цел на Реал.