Последни двубои предстоят в три от групите в зона „Европа“ от световните квалификации, включително в нашата група „А“.

Вече знаем, че България загуби и теоретични шансове за класиране напред и двубоят срещу Люксембург ще бъде само за чест. Но в нашата група билетите за Русия, или поне за баражите, все още не са издадени.

Франция води с 20 точки и домакинска победа срещу Беларус автоматично класира „петлите“ за световните финали. „Стад дьо Франс“ ще бъде пълен, като очакванията на домакините са за между 72 000 и 75 000 по трибуните.

Швеция дебне от засада за погрешна стъпка на Франция, която обаче изглежда твърде малко вероятна. Скандинавците са на точка зад французите, а гостуват на Холандия. От своя страна „лалетата“ са с 16 пункта и тъй като головата разлика играе в тези квалификации при равенство, то единствено победа със 7:0 или повече би класирала „оранжевите“ за бараж за сметка на шведите.

В група „В“ нещата са още по-опростени: Португалия или Швейцария. „Кръстоносците“ имат три точки повече от своите опоненти /27 срещу 24/. Ясно е, че при победа на португалците, които са домакини, те ще спечелят директната квота за Мондиала, а Швейцария ще отиде на бараж. При друг развой на мача – равенство или победа за Швейцария, директната квота е за Кристиано Роналдо и компания, а баражът – за Швейцария.

Третата група, която затваря борбата в квалификациите, е „С“, а интригата в нея не е особено голяма, но съществува. Белгия е сигурен финалист с 25 точки, приема Кипър и ще гони единствено постижението на Германия по отбелязани голове в квалификациите – 43, срещу 39 на „червените дяволи“.

Гърция е домакин на слабака Гибралтар и с 16 точки едва ли ще пропусне баражното място. Конкурентът Босна и Херцеговина има 14 и гостуване на Естония.

Освен последните три директни финалиста от зона „Европа“ ще бъдат определени и всички участници в баражите, като Словакия да отпадне с най-лоши показатели от вторите отбори.

 

Мачовете днес:

Група А

21:45 Люксембург - БЪЛГАРИЯ

21:45 Франция - Беларус

21:45 Холандия - Швеция DIEMA SPORT

Група В

21:45 Португалия - Швейцария DIEMA SPORT 2

21:45 Унгария - Фарьорски о-ви

21:45 Латвия - Андора

Група Н

21:45 Белгия - Кипър

21:45 Естония - Босна и Херцеговина

21:45 Гърция - Гибралтар

Мачовете може да следите и в Gong.bg и на GONG PLAY