Отборът на Полша победи с 2:1 Черна гора в мача квалификация от Група Е за Мондиал 2018. Попадения за успеха на „дружина полска“ бяха дело на Лукаш Подолски и Лукаш Пишчек. За домакините точен бе Стефан Мугуша.

Първата по-интересна ситуация в срещата бе в полза на домакините от Черна гора. При центриране в наказателното поле Стефан Савич се извиси над всички и игра с глава. Ударът му бе от близка дистанция, но бе отразен с лекота от Лукаш Фабиански.

След малко повече от половин час игра Пьотр Желински овладя много добре в пеналта, опита изстрел, но поляците показаха добра игра в защита и пресякоха възможността.

Гостите поведоха след 40 минути игра. Полша получи право да изпълни фаул почти фронтално на вратата на Черна гора. Роберт Левандовски си заложи топката на двадесет и няколко метра и демонстрира прецизния си мерник. Той прехвърли стената и откри за 1:0.

След почивката Черна гора направи хубава атака в 57-ата минута. След ниско центриране, дошло от левия фланг, Стефан Мугуша засече, но твърде неточно и високо над напречната греда.

След час игра поляците без малко да увеличат аванса си. Грешка в черногорската отбрана, позволи на Левандовски да излезе на чиста позиция. Стреля от зоната около точката на дузпата, но Шофранич се намеси решаващо и изчисти. Лукаш Пишчек пое избитата топка и стреля, но Божович отрази.

Три минути след това Черна гора върна интригата в двубоя. Дамир Куляшич центрира отдясно, а Стефан Муглуша бе оставен непокрит, изскочи и засече за 1:1.

По-малко от десет минути преди края на редовното време поляците демонстрираха класата си. Желински показа добър поглед върху играта и пусна далновиден пас към Лукаш Пишчек. Той навлезе отдясно, а Божович понечи да го блокира и напусна пределите на вратарското поле. Пишчек се възползва от това и отправи хубав прехвърлящ удар. Топката първо срещна десния стълб, след което се оплете в мрежата за 2:1.

Същевременно в друг мач от същата група Румъния и Дания не излъчиха победител. Срещата завърши при 0:0. 

Първата по-опасна ситуация в срещата бе в полза на домакините. Румънците имаха чудесна възможност да открият резултата в 18-ата минута. Нападателят на Лудогорец Клаудиу Кешеру се оказа в центъра на добра атака, измъкна се добре в наказателното поле и шутира, но над вратата.

Единствената по-добра ситуация пред „червения динамит“ през първата част дойде в 43-ата минута. Пространство се разкри пред Кристиан Ериксен, чийто удар обаче излезе в аут.

След подновяването на играта през вторите 45 минути Клаудиу Кешеру отново се впусна да тормози отбраната на датчаните. Той овладя добре топката в пеналта и шутира, но гостите демонстрираха добра игра в отбрана.

В 82-ата минута Яник Вестергард имаше чудесна възможност да отбележи. Той нанесе удар с глава, но топката прелетя встрани от вратата. Пет минути по-късно Занка намери пространство пред себе си и от зоната около точката на дузпата нанесе удар, който обаче мина над вратата.

При този развой в Група Е Черна гора не можа да намали изоставането си от Полша в класирането. „Дружина полска“ е убедителен лидер с 13 точки, следвана от Черна гора и Дания, които имат по 7 пункта. Северните ни съседи са четвърти с 6. Същият актив има и Армения, който е пети, а Казахстан е последен с 2 точки.