Два отбора, изпълнени с увереност, се изправят един срещу друг в Калининград.

Сърбия се насочва към сблъсъка с Швейцария със знанието, че нов успех ще донесе на „орлите” първо преодоляване на груповата фаза на Световно първенство като самостоятелна държава. Началният съдийски сигнал ще бъде даден в 18 часа българско време.

Младен Кръстаич може да разчита на всички свои футболисти преди тази среща, като не се очакват промени спрямо победата с 1-0 срещу Коста Рика на старта на първенството.

Успехът срещу „лос тикос” бе трети за Сърбия в последните 4 двубоя на тима, като общата голова разлика от този период е 8:2 в полза на „орлите”.

Те обаче се изправят срещу съперник, който не е губил от средата на октомври. Тогава Швейцария отстъпи пред Португалия в квалификациите за Мондиала в Русия, а равенството с Бразилия в неделя бе седмият пореден двубой без поражение за тима на Владимир Петкович в периода след това.

„Понякога не получаваме достатъчно признание, което е жалко, защото се представяме наистина добре,” бяха думите на Петкович след срещата със „Селесао”. А поредната стъпка към получаването на това признание може да бъде направена срещу Сърбия – победа би поставила тима на босненския специалист в по-добра позиция от „орлите” за достигане на елиминационната фаза на Мондиала.

Освен източник на престиж, точката срещу „Селесао” може да се окаже и интересно предзнаменование за „кръстоносците” – във всеки случай в своята история, в който те са завършвали наравно в първия си двубой от груповата фаза на Световно първенство, са успявали да се класират – през 1938, 1994 и 2006 година.

Единствената въпросителна около състава на Швейцария е свързана с полузащитника Валон Бехрами, който получи травма в мача с Бразилия, но според медиите в страната ще бъде на линия за сблъсъка със Сърбия.

Срещата между двата отбора ще бъде първа след обявяването на независимостта на Черна гора през 2006 година. А в 13-те сблъсъка преди това, „кръстоносците” са спечелили само два пъти.