Селекционерът на Колумбия Хосе Нестор Пекерман записа два рекорда в мача срещу Сенегал (1:0) на Световното първенство в Русия.

Пекерман се превърна в треньор, който е водил Колумбия в най-много мачове на световни първенства – 8. До този момент той делеше първото място с Франсиско Матурана, като двамата имаха по 7 двубоя начело на „Лос Кафетерос“ на Мондиали.

68-годишният специалист изведе Колумбия до четвъртфинал на Световното първенство през 2014 година в Бразилия.

Матурана води националния отбор на Колумбия на Световните първенства през 1990 година в Италия и през 1994 година в САЩ.

Освен това Пекерман се превърна в треньора с най-много мачове на световни първенства – 47. Той е водил отбори на две световни първвенства до 17 години и на четири Мондиала до 20 години.

Пекерман води Аржентина на Световното първенство през 2006 година, където има 5 мача и класира отбора до четвъртфиналите. Вече има и 8 мача начело на Колумбия.

„Няма магическа формула във футбола или точен и прост отговор защо един отбор печели срещу друг. Тренирахме статични положения доста добре и не беше случайно, че футболистите се представят отлично в това отношение. Демонстрират много силна игра с крак и с глава при такива ситуации.  Имаше и някои притеснителни моменти по време на първата част на мача. Тогава Сенегал игра доста по-добре и беше трудно за нас да създаваме голови възможности. Все пак се отбранявахме на ниво“, коментира Пекерман.

„Двубоят беше много труден, защото не успяхме да контролираме достатъчно топката в халфовата линия. Не успяхме и да захранваме Фалкао с добри топки в предни позиции. Това беше група с отбори с изравнени възможности. Сенегал е един много силен състав, но се прибира у дома. Тимът ни се справи много добре в този равностоен двубой", каза още селекционерът на Колумбия.