Капитанът на Перу Паоло Гереро отпразнува помилването си от наказание за допинг като вкара два гола във вратата на Саудитска Арабия в контрола, завършила 3:0. Само преди три дни Гереро получи разрешение да играе на Световното първенство, след като води битка в съдебните зали повече от 4 месеца.

34-годишният лидер на инките вкара втория и третия гол в мача, разписвайки се в 41-ата и в 64-ата минути. Преди това Андре Карийо откри резултата в 20-ата с мощно воле. Мачът в швейцарския град Санкт Гален се игра в приповдигната атмосфера, създадена от 18 хиляди зрители, повечето перуанци-емигранти в Европа. Перу ще играе на Световно първенство за първи път от 1982-а година, когато отборът не се представи по най-добрия начин.

"Много съм щастлив, че се връщам с два отбелязани гола. Но ние трябва да останем концентрирани и никой няма право да се отпуска преди началото на първенството. Изиграхме много добър мач и оставаме обединени като колектив", каза още Гереро.

Перу, които на Световното първенство са в група с Франция, Дания и Австралия, доминираше през по-голямата част от мача срещу отбора, сочен от всички за най-слаб финалист. От гледна точка на статистиката те увеличиха серията си на 14 мача без поражение. Карийо получи топката на чиста позиция без защитници около себе си, овладя на гърди и я изстреля с полуволе във вратата на Абдула Ал Майюф. 4 минути преди края на първото полувреме Гереро вдигна трибуните на крака, разписвайки се при добавка.

Карийо подаде за третото попадение в мача, паднало в 64-ата минута, след като проби от ляво и центрира към Гереро. Гереро беше хванат със забранена субстанция- бипродукт на кокаина, след мача с Аржентина през миналия октомври.

Първоначално му беше наложено наказание от 12 месеца, след което той обжалва, мотивирайки се с незнание на използван продукт. Швейцарският федерален съд обаче остави наказанието висящо за след Световното първенство, което му позволи да играе на турнира.