Президентът на футболната федерация на Палестина Джибрил Раджуб помоли голямата звезда на Аржентина Лионел Меси да не вземе участие в контролата срещу Израел, която ще се състои на 9 юни в Йерусалим.

Това е последната контрола на Аржентина преди участието на отбора на Световното първенство в Русия.

Причината за това е конфликтът между Израел и Палестина и имиджа на футболната звезда, която подкрепя не една и две кампании за мир.

"Меси е символ на мир и любов и присъствието му на мача в Йерусалим ще бъде прието като подкрепа към израелската окупация. Меси има милиони фенове в арабските и мюсюлманските страни и те трябва да изгорят фланелките с името  му, ако той направи онова, което не трябва. Израелското правителство използва спорта за политика и това, че организира срещата в Йерусалим", коментира Раджуб.

„Ние ще организираме кампания срещу Аржентина, срещу футболната федерация и Меси. Те имат много милиони фенове от арабските страни, а също така и мюсюлмани. По този начин с участието им в тази контрола те рискуват да се превърна в най-мразената футболна страна“, добави той.

„Меси, не участвай. Не оправдавай лицето на расизма. Призовавам всички фенове на Меси да изгорят фланелките с неговото име, ако той вземе участие в контролата срещу Израел в Йерусалим. От спортен мач, тази контрола се превърна в политически инструмент", заяви Раджуб.

По-рано от Футболната федерация на Израел заявиха, че очакват звездата на каталунците да вземе участие в мача. Освен това, според неофициални информации, в договора за двубоя в Йерусалим е предвидено Лео да запише поне 15-минутно участие в мача.

Израелската футболна федерация продаде само за 20 минути 20 хиляди билета за контролата, която ще се играе на „Теди Стейдиъм“, който е с капацитет от 31 хиляди места.