Националният отбор на Япония загуби две от най-ярките си звезди след отпадането от Белгия на 1/8-финалите на Световното първенство. Капитанът Макото Хасебе и бившият играч на Милан Кейсуке Хонда няма повече да обличат екипа на "самураите". 

"Това бяха последните ми моменти с Япония. Исках да класирам отбор в следващата фаза, но се провалих, макар да дадох всичко от себе си до последната капчица пот. Имаме обаче много млади и силни момчета, чието време да блестят в световния футбол настъпи", заяви Хонда. 

Той се отказва след 98 мача и 37 гола с националния екип. 32-годишният халф не започна в нито един мач като титуляр, но имаше изяви от скамейката. Той се появи и в последния мач с Белгия. След края му го последва и капитанът Макото Хасебе, който е със 114 двубоя за родината. 

"Искам да благодаря на съотборниците си, с които бяхме заедно в последните 12 години и половина. Благодаря от дъното на сърцето си и на всички японци за подкрепата им. Оставам завинаги фен на този отбор и ще мечтая със стотиците милиони негови фенове за успехите му занапред", заяви Хасебе.