Един от най-великите умове на нашето съвремие - Стивън Хокинг - почина на 76-годишна възраст.

Освен откритията му в сферите на физиката, математиката, космологията преди четири години Хокинг опита да даде формула и за успех на футболния терен.

Най-великият професор в гребането: Стивън Хокинг

ОЩЕ ЗА СТИВЪН ХОКИНГ

Английски букмейкър помоли през 2014-та физика да изчисли шансовете на Англия да спечели Световното първенство същата година в Бразилия.

Той изследва цял месец различните фактори - анализирани бяха 45 мача на Англия на финали от 1966-та насам, както и слабото звено на тима - 204 изпълнени дузпи в елиминации.

Според Хокинг представянето на Англия се влияе основно от пет фактора: среда, физиология, психология, политика и тактика.

Отборът играел по-добре на стадиони на по-малко от 500 метра надморска височина. Висока температура и късен начален час също пречели на Трите лъва.

Англия играе по-силно с червения си екип, отколкото с белия, вероятно защото червените карат играчите да се чувстват по-уверени и агресивни.

Схемата 4-3-3 също се оказва по-добрата за Англия.

Как да бия дузпите?! В горния ъгъл, независимо десен или ляв, по възможност стрелян с вътрешната част на крака. И минимум три крачки засилка.

Възрастта и силния крак нямат значение за представянето, но "плешивите или играчи с оредяваща коса имат по-голяма успеваемост при вкарването на голове. Няма обяснение за това. Завинаги ще си остане една от великите мистерии на науката," заяви тогава Хокинг.

"Основният фактор да се спечели Световно първенство е да се печелят мачовете," допълва очевидното той.

В заключение, за да има успех Англия, трябва да играе с червени екипи, схема 4-3-3, да стартира мачът в следобедните часове и да не се ръководи мачът от южноамерикански съдия.