Легендарният, а за съжаление вече и споминал се, бивш наставник на Байерн Мюнхен, Барселона и Борусия Дортмунд Удо Латек винаги е казвал, че футболът не е шах. Трудно можем да не се съгласим с победител в КЕШ, КНК и Купата на УЕФА. Само че едни балкански "шахматисти" дават всичко от себе си да покажат обратното - че футболното поле може да бъде дори и шахматна дъска. Особено в средните квадратчета, където гледаме гросмайстори като офицера на диагоналните пасове Матео Ковачич, топовните удари на Иван Ракитич и нестандартните г-образни отигравания на Лука Модрич. Истинска магия, в добавка към която има още много, много талант.

Хърватия потегли към голямото си чудо в Русия доста уверено - с победа и суха мрежа срещу непредсказуемата Нигерия. Да, с автогол и попадение от дузпа, но хърватите показаха забележителен контрол върху събитията на терена.

Но освен футболистите на Златко Далич и феновете на „шахматистите” са готови на всичко за своя отбор. Особено петима приятели, които прекараха 15 дни на велосипедите си, за да изгледат на живо успеха на скрития балкански фаворит за нещо голямо на Мондиала срещу „супер орлите”.

От Загреб до Калининград. 1500 км. през Словения, Унгария, Словакия, Чехия и Полша. 930 мили изпълнение с тежки предизвикателства, включително разрушени мостове. Но дори това не е най-тежкото предизвикателство на 46-годишния адвокат Фране Лукович.

Преборил рака, един от най-верните фенове на Хърватия сам определя пътешествието си като лесна задача: „15 дни, 1500 километра, за нас това е нормално. В момента планувам околосветска обиколка с колело. Така че това е само подготовка за нея”.

Само че подготовката на родината му за Мондиала отдавна приключи. А сега тепърва предстоят важните битки. Следва сблъсък с Аржентина, след което и европейско дерби с Исландия.

Почти сигурно второ място в групата ще означава сблъсък с Франция в 1/8-финалите. Но „шахматистие” не мислят за това. Тяхната цел е първото място. А от там нататък, всичко е възможно. Гросмайсторите са готови за изненада. Готови са да матират абсолютно всеки съперник. А поредния фактор, който ни кара да чакаме изненада от балканците, са невероятните им фенове…които вече са в Русия.