Бразилия се класира за четвъртфиналите на Световното първенство, след като спечели с 2:0 срещу Мексико на „Космос Арена“ в Самара. Попаденията за селесао отбелязаха Неймар и Роберто Фирмино. Мексико на седмо поредно Световно първенство не успява да преодолее фазата на осминафиналите.

Футболистите на Тите имаха превъзходство в мача след 25-та минута и успяха да стигнат до победата, която не бе постигната никак леко. Мексиканците имаха своите шансове, но не успяха да реализират нито едно от създадените положения пред вратата на Алисон Бекер.

Двубоят започна с предимство за мексиканците. Андрес Гуардадо центрира в наказателното поле на Бразилия във 2-та минута, където Алисон изби топката, но право в краката на Ървинг Лосано, който стреля, но ударът му бе блокиран. 

Неймар отправи много коварен и тежък удар от дъгата на наказателното поле на Мексико в 5-та минута, но Гийермо Очоа успя да се намеси и да боксира.

Мексиканците организираха добра атака в 22-та минута, когато пред Ектор Ерера се откри много добра възможност, но той се забави и ударът му бе блокиран.

Неймар направи отличен пробив в 25-та минута и с един финт се освободи от двама футболисти на Мексико, след което излезе сам срещу Очоа, но вратарят успя да спаси. 

Бразилците можеха да поведат в резултата в 26-та минута, когато след центриране в наказателното поле на Мексико се получи разбуркване. Карлос Салседо и Гийермо Очоа не успяха да изчистят добре, а топката попадна на крака на Габриел Жезус, който стреля, но неточно. След това Неймар подаде към Коутиньо, който стреля, но много неточно в аут. 

Карлос Вела стреля от границата на наказателното поле на Бразилия в 30-та минута, но неточно в аут. 

Бразилия направи нов много голям пропуск в 33-та минута. Габриел Жезус напредна, отвори си пространство и стреля, но Гийермо Очоа спаси. След това избитата топка попадна в Неймар, който стреля, но защитник на Мексико успя да изчисти. 

Неймар стреля от фаул в 40-та минута, но топката премина над напречната греда и излезе в аут.

Gulliver/Getty Images
74 снимки

Бразилия започна активно второто полувреме. Филипе Коутиньо преодоля двама футболисти на Мексико в 48-та минута, след което отправи много хубав удар, но Гийермо Очоа успя да спаси. 

Мексико отговори в 50-та минута, когато Хесус Гаярдо направи страхотен пробив, след което стреля, но над напречната греда в аут. 

Бразилия поведе в резултата в 51-та минута. Неймар с пета много красиво подаде към Уилиан, който напредна и остро центрира в наказателното поле на Мексико, където 26-годишният футболист засече топката и я вкара в опразнената врата. 

С гола на Неймар за 1:0 Бразилия излезе еднолично начело по отбелязани попадения в историята на световните първенства по футбол. Петкратните световни шампиони имат 227 попадения на Мондиали, като това е с едно повече от втория в листата Германия, който има 226 гола. На трето място по попадения за всички времена е Аржентина със 137 гола.

Бразилия продължи да доминира през второто полувреме и бе близо до реализирането на второ попадение в 59-та минута, когато Фагнер пусна много добър пас към Паулиньо, който стреля, но Гийермо Очоа направи страхотно спасяване. 

Карлос Вела отправи много хубав удар от разстояние в 61-та минута, но Алисон успя да се намеси решаващо и изби топката в корнер. 

Уилиан финтира Салседо в 63-та минута, след което нанесе много силен и точен удар, но Очоа изби в корнер. 

Пет минути по-късно Уилиан направи отличен пробив, след което подаде към Неймар, а той стреля, топката рикошира в крака на Салседо и премина на сантиметри встрани от десния стълб на вратата на Очоа. 

Андрес Гуардадо отправи далечен удар в 70-та минута, но Паулиньо се намеси и успя да го блокира.

Мигел Лаюн настъпи по десния глезен Неймар извън терена в 71-та минута, но съдията Джанлука Роки прецени, че няма основание да показва картон на играча на Мексико. 

Бразилия успя да удвои своята преднина в 88-та минута, когато  Фернандиньо пусна много добър пас към Неймар, който нахлу в наказателното поле на Мексико, след което подаде на Фирмино, а той не пропусна да вкара в опразнената врата. 

В добавеното време на срещата последната възможност се откри пред Раул Хименес, но ударът му не бе точен.

Така Бразилия се класира за четвъртфиналите на Световното първенство, а Мексико отпадна. 

Бразилия - Мексико 2:0

1:0 Неймар 51'

2:0 Роберто Фирмино 88'

Бразилия: 1. Алисон Бекер – 22. Фагнер, 2. Тиаго Силва, 3. Жоао Миранда, 6. Филипе Луис – 15. Паулиньо, 5. Каземиро, 11. Филипе Коутиньо – 19. Уилиан, 9. Габриел Жезус, 10. Неймар

Треньор: Тите

Мексико: 13. Гийермо Очоа – 21. Едсон Алварес, 2. Уго Аяла, 3. Карлос Салседо, 23. Хесус Гаярдо – 16. Ектор Ерера, 4. Рафаел Маркес, 18. Андрес Гуардадо – 11. Карлос Вела, 14. Хавиер Ернандес, 22. Ървинг Лосано

Треньор: Хуан Карлос Осорио

Съдия: Джанлука Роки

Стадион: „Космос Арена“, Самара