Преди 4 години за Неймар имаше само една дума - разочарование. Домашният Мондиал в Бразилия се превърна във фиаско за "селесао", който се надяваше да грабне 6-ия си трофей на родна почва.

Всичко вървеше според плана, поне до 1/4-финалите, когато колумбиецът Хуан Камило Сунига контузи звездния нападател на бразиците със зловещ удар в гърба. Най-бляскавата фигура, най-важният коз бе изваден от строя точно преди полуфинала срещу Германия. Титулярният капитан Тиаго Силва пък бе наказан, но цялата нация очакваше вдъхновена игра и триумф въпреки трудностите. Вечерта на 8 юли 2014-а се превърна в катастрофа с размерите на Мондиал 1950, когато при първото си домакинство Бразилия бърка фатално точно на финалното стъпало. 1:7 е поражение, което завинаги бе прогорено в историята и съзнанието на всеки бразилец.

Сега е времето за реванш. Неймар вече е на 26-и, превърнал се е в най-скъпия играч в историята и търси начин да излезе от сянката на двамата големи Кристиано Роналдо и Лионел Меси. Световната титла би била добро начало.