Централният бранител Тобиас Алдерверейлд ще трябва да се постарае сериозно до края на сезона и да натрупа игрова практика в клубния си Тотнъм, ако желае да попадне в отбора на Белгия за Световното първенство в Русия. Това заяви селекционерът на „червените дяволи” Роберто Мартинес.

29-годишният защитник не е играл за „шпорите” във Висшата лига от октомври насам заради травма. Последният му двубой като титуляр беше срещу Рочдейл във ФА Къп преди повече от месец. Въпреки това той записа пълни 90 минути за Белгия при успеха с 4:0 над Саудитска Арабия в контролата от вторник вечер.

Тотнъм се предаде, ще продава Алдервейрелд

Белгийците определено не страдат от липса на качествени централни защитници, като напоследък капитанът на Манчестър Сити Венсан Компани и друг ас на Тотнъм – Ян Вертонген играят далеч по-редовно в сравнение с Алдервейрелд.

„Всеки от нашите футболисти в момента се нуждае от солидна серия футболни мачове. Седем седмици не е чак толкова дълъг период от време”, коментира селекционерът Роберто Мартинес.

„Има определени футболисти, които играят много, за тях трупането на минути не е чак толкова важно. За други обаче, които не се появяват в действие често – а Тоби може би е един от тях – игровата практика е важна”, добави испанският треньор.

Коутиньо дава акъл на Барса за играч от Висшата лига

„У Тоби човек лесно може да види неговите настоятелност и дефанзивния, съвсем естествен навик да пресича в зародиш всяка опасност около него. По време на тренировъчния лагер той ми се стори много остър и беше хубаво да видим, че в последните 15 минути от мача той бе силен физически”, допълни Мартинес.

Белгия е в група G на Мондиал 2018 заедно с Панама, Тунис и Англия.