Победата на Франция на Световното първенство по футбол ще осигури допълнителен ръст от 0,2 пункта на потреблението в страната през 2018 година. Това прогнозира световният лидер в застраховането на търговски кредити – Euler Hermes.

Според изчисленията на експертите, увеличението на потреблението ще се промени от прогнозните 1,1% до 1,3%. Това от своя страна ще доведе и до ръст на БВП на Франция от прогнозния 1,8% до 1,9% през 2018 година.

Световното първенство ще има положителен ефект и върху икономиката на домакините – Русия. Според прогнозите, заради допълнителни инвестиции в инфраструктура и приходи от туризъм страната добавя 0,1 пункта към ръста на БВП през 2018 година.

Така той ще достигне до 1,9%. Вложенията в нова инфраструктура, които се изчисляват на 760 млрд. рубли, пък са били фактор за лек растеж на икономиката през 2017 година, като са добавили около 0,2 пункта.

Сходен беше и ефектът върху икономиката на предишните докамини от Бразилия. Въпреки по-сериозните очаквания, големите спортни събития - Световното първенство по футбол и Летните Олимпийски игри, добавиха едва 0,2 пункта към ръста на БВП през 2014 и средно около 0,1 пункта през следващите две години. Те имаха по-сериозен ефект върху инфлацията в страната.