За първи път от 32 години страна от Острова – Англия – печели титлата на Световното първенство по футбол през 1966-а година. На старта Англия завършва 0:0 с Уругвай в първия мач, а във Втора група Западна Германия показва потенциала си с 5:0 срещу Швейцария.

Бразилия разочарова с играта си. След победата си над България с 2:0 губи мача си с Унгария, в чийто отбор доминира Алберт, а след това пада и от Португалия.

Полуфиналът Англия – Португалия е класика. Боби Чарлтън изиграва може би мача на живота си, а Англия бие с 2:1.

Западна Германия побеждава СССР с 2:1 в другия полуфинал.

На финала Англия - Германия, Халер открива резултата, а Джеф Хърст изравнява. Сгола на колегата му от Уест Хем Мартин Питърс Англия повежда в резултата. Малко преди края на мача попадение на Вебер е причината да се играят продължения.

В стотната минута се разгаря спор. Алън Бол подава към Хърст, който стреля, а топката се отбива от горната греда и тупва, но не преминава гол линията. Швейцарският рефер Дийнст не е сигурен. Страничният съдия от СССР Бахрамов обаче е категоричен, че има гол и Англия повежда с 3:2.

Боби Мур изпраща дълъг пас към Хърст, който догонва топката и я изстрелва над главата на Тилковски за 4:2. С този си гол Джеф Хърст става първият фуболист на финал за Световна купа, записал хеттрик.