Притежаващият немалък опит в африканския футбол специалист Митко Добрев коментира какви са предимствата на тамошния футбол спрямо европейския. Треньорът даде специално интервю за предаването на DIEMA SPORT – „Новините от Мондиала“, където сподели, че основните предимства на африканските футболисти са свързани с генетичния код , който им е заложен.

„Бързина, скорост и физически качества правят разликата при африканците. Нямат добра имунна система. Много рано прекратяват кариерата си заради малария”, коментира Добрев.

Сърцето на Добрев е свързано с Нигерия. Въпреки, че до момента отбора е само с три точки специалиста вярва, че „супер орлите“ могат да се преборят за нещо значимо. Но за целта трябва да бъдат направени някои промени.

„Мисля обаче, че треньорът на Нигерия не е почувствал манталитета на страната. Не може нигерийски отбор да играе в една схема, да не атакува да играе 4-1-4-1. Ако не са с трима-четирима нападатели не чакай резултат. Има Муса, Айоби, Микел Моузес. Моузес в тактиката го остави да прави слизанията отдясно. Той е външен халф, но в Челси играеше почти десен бек. Моузес и космонавт да е няма да издържи. Този треньор може да е успешен в Бордо, но не е разбрал манталитета на нацията“.

От престоя си в Нигерия Добрев отлично познава качествата на един от вратарите - Икечукво Езенва.

„Националният отбор е съставен само от чуждестранни играчи – виждате, че единственият от местното първенство е моят вратар“

И ако има голяма африканска страна, която безспорно липсва на Мондиала в Русия то това е Гана. Според Добрев именно западно-африканската република и Нигерия са представителите на типичните за континента различни футболни стилове.

„Практикуват различен футбол – ганайците играят бразилски футбол, нигерийците играят европейски футбол. По-лесно се работи с тях, но на мен ми беше по-лесно в Гана“, казва още Добрев.