Отборите на Белгия и Япония се противопоставят един срещу друг в спор за място на четвъртфиналите на Световното първенство по футбол.

Осминафиналният двубой е от 21.00 часа.

Ще го следим с текстов коментар в GONG.BG.

След победата над Англия, Белгия попадна в по- трудния поток за директните елиминации, но и се класира за тях като най- резултатния тим в груповата фаза на Мондиала в Русия със своите 9 попадения, които са доказателство за нападателната мощ на „червените дяволи”, въпреки, че в последната среща Роберто Мартинес остави голяма част от титулярите си да почиват, а също и ги предпази от евентуални картони и следователно наказания. Това разбира се бе сторено с мисълта за предстоящия осминафинал с Япония.

Сега европейците ще се опитат да се класират за четвъртфинал за трети път в историята си, след 1986-та и 2014-та, както и да изравнят серията си от четири поредни успеха на световни финали. Изглежда рекордите, в които са се прицелили белгийците идват в подходящ момент, тъй като те се намират в серия от 22 мача без поражение. Факт, който говори достатъчно красноречиво с какво качество разполага настоящото поколение на страната.

Очакванията са тимът да играе открит и нападателен футбол, а случи ли се това, разочаровани със сигурност няма да има. Мартинес сподели, че не очаква големи изненади от Япония и потвърди, че напълно възстановени за мача ще са Ромелу Лукаку, Томас Вермаелен и Венсан Компани.

Япония е последният представител на Азия останал на това Световно първенство, а самураите стигнаха до тук не и без доза късмет, след като имаха еднакви показатели в груповата фаза със Сенегал, но правилото за феърплей бе на тяхна страна, заради по- малкото натрупани жълти картони. Сега целта пред Акира Нишино и компания е да спечелят осминафинален мач от Мондиал за пръв път в историята си, а с имена като Ейджи Кавашима, Юто Нагатомо и Шинджи Оказаки в състава това не изглежда невъзможно. И тримата ще изиграят единадесетите си мачове на Световни футболни финали с екипа на страната си, а това говори достатъчно за опита, който притежават.

Именно на тях ще се разчита да се реваншират за отпадането от Парагвай в същата фаза през 2010-та в Южна Африка. Тогава бе и последния път, в който страната участва в елиминационна фаза. В заключителната си среща от груповата Нишино заложи на система 4-4-2, която донесе поражение от играещия за честта си Полша с 0-1, а сега очакванията са наставникът да се завърне към по- добре познатото 4-2-3-1, използвано при победата над Колумбия и равенството със Сенегал.

Очакванията ще паднат върху фланговите футболисти в състава. Поглеждайки към предходните сблъсъци между Япония и Белгия, то везните са наклонени в полза на самураите- от петте срещи между двете страни азиатците имат два успеха, две срещи са завършили наравно, а победата в полза на Белгия е една.

Пухкавият оракул на Gong.bg не вещае добри неща за „селесао“