Италианското лято на 1990 година ще се помни с титлата на Германия, 115-те гола и дебюта на Ирландия, Коста Рика и Обединените арабски емирства.

Шампионатът започва достатъчно драматично с победа на Камерун над носителите на трофея - Аржентина. Африканците се изкачват до върха на група В, където Аржентина остава едва на трето място. В мача с Англия, Камерун повежда 2:1, но губи четвъртфинала с краен резултат 2:3, получавайки два късни гола.

Тото Скилачи се превръща в национален герой след като вкарва победния гол за Италия срещу Австрия и първия срещу Чехословакия, с което Италия спокойно заема първото място в група А.

Шотландия губи с 0:1 от Коста Рика в Група С, успява да се реваншира срещу Швеция, но допуска ново поражение срещу Бразилия с 0:1, макар че се държи на ниво през целия мач.

Помраченото настроение на шотландците контрастира с успехите на Република Ирландия. Треньорският талант на Джеки Чарлтън довежда отбора до финалите на Световно първенство за първи път, а победата им след дузпи срещу Румъния дори дава известно предимство на четвъртфиналите. Италия побеждава с 1:0 с голмайстор Скилачи.

Футболистите на Германия започват устремено, както смятат и да продължат, с 4:1 срещу Югославия в група Д. На върха на група Е застава Испания. 

Англичаните играят на полуфинала срещу Германия, където се стига до изпълнение на дузпи. Пропуски на Стюърт Пиърс и Крис Уодъл струват много скъпо на Англия, който отпада. 

В другия полуфинал Аржентина се изправя срещу домакините Италия. Продълженията траят цели 7 минути по-дълго, преди френският рефер Мишел Вотро да разбере, че часовникът му е спрял. Италия не успява да се възползва от това и Аржентина продължава след дузпи.

Италия поне заема утешителното трето място, побеждавайки Англия с 2:1 в малкия финал в Бари. Това е последният мач на Боби Робсън като селекционер на националния отбор на Англия. 

На стадио „Олимпико” в Рим излизат Аржентина и Германия. Германия заслужено печели с по-добра игра, макар че самият победен гол е спорен. Аржентина обвинява Руди Фьолер, че е „паднал за дузпа“ в 81-та минута. 


Статистика: 

Голмайстор на първенството: Скилачи (Италия) – 6 гола

Състав на победителя Германия: Илгнер, Бертолд, Колер, Аугенталер, Бухвалд, Бреме, Литбарски, Хеслер, Матеус (капитан), Фьолер, Клинсман

Световен шампион:  Западна Германия

Вицешампион: Аржентина

Най-резултатен мач:   САЩ-Чехословакия 1:5 (Група А), Западна Германия-ОАЕ 5:1 (Група D)

Общо отбелязани гола :  115

Най-много голове в един мач:    Томаш Скурави (Чехослокавия) - 3

Най-посетен мач:   74 765
Югославия-Западна Германия, групова фаза

Общо публика:  2 516 348

Средно публика на мач: 48 391

Дебютиращи страни:  Ирландия, Коста Рика, Обединени арабски емирства

Стадиони:   "Олимпико", "Сан Сиро", "Сан Паоло", "Деле Алпи", "Сан Никола", "Марк'Антонио Бентегоди", "Артемио Франки", "Сант'Елиа", "Ренато Дал'Ара", "Фриули", "Ла Фаворита", "Луиджи Ферарис"