Кристиано Роналдо дебютира на Световното първенство в Русия срещу Испания. Звездата на португалския национален отбор никога не е успявал да вкара срещу този съперник. „Ла Фурия Роха“ е една от „черните котки“ за Кристиано.

Роналдо е взел участие в три официални мача и една контрола срещу Испания и не е успял да се разпише.

За първи път Кристиано се изправя срещу Испания на Европейското първенство през 2004 година, когато Португалия спечели с 1:0 с гол на Нуно Гомеш. Роналдо играе 85 минути в срещата, но не успява да реализира.

Втората среща на Роналдо с Испания е на Мондиал 2010 в ЮАР. На 29 юни Португалия се изправя срещу отбора воден от Висенте дел Боске на осминафиналната фаза, а „Ла Фурия Роха“ печели с минималното 1:0 с гол дело на Давид Вия. В този мач Кристиано играе 90 минути.

Пет месеца по-късно Португалия взима реванш и печели с 4:0 срещу Испания в контролна среща, в която Роналдо записва 45 минути, но отново не успява да се разпише.

В последния двубой между Португалия и Испания през 2012 година, Роналдо отново взима участие и записва 120 минути. Победителят е решен след изпълнение на дузпи, в които испанците се оказват по-точни – 4:2. Бруно Алвеш и Жоао Моутиньо пропускат от бялата точка за португалците и не се стига до изпълнението на Роналдо.  

На последните три световни първенства (2006, 2010 и 2014 година) Роналдо е вкарал само три гола в 13 мача, което е по гол на 1114 минути.

Головете на Кристиано на световните първенства са срещу Иран (на Мондиал 2006), срещу Северна Корея (Мондиал 2010) и срещу Гана (Мондиал 2014).