В България всички говорят за футбол, а дори гълъбите са се събрали, за да обсъдят кой ще бъде следващият световен шампион. Наш екип, искаше да потърси мнението им, но те не пожелаха да застанат пред камерата и да коментират. Затова пък пред нея се усмихна Клариса – бразилка, която от близо 8 години е в София, но въпреки това не спира да подкрепя националния тим на своята родина, макар никога да не е гледала Селесао на живо.

„Определено подкрепям Бразилия, независимо от състава, треньора, обстоятелствата, винаги викам за тях. От малка гледам мачове, само че не мога да кажа дата или първенство, но имам ярък спомен за 2002-а, понеже тогава бях в Бразилия, просто чувството като гледаш и с цялото сърце и емоция искаш всичко да се развива както трябва, да правят добри искаш да се справят добре и дори когато не се справят все пак да имат силата и фокуса да продължат мач след мач. Клариса вярва, че Бразилия може да стигне до трофея, но казва, че никой от отборите в Русия не бива да се подценява, още повече първия съперник на селесао – Швейцария.

Това е хубавото на световното – това е моментът да видиш изненади, всеки отбор може да те изненада, лично се надявам Бразилия да победи, но ще видим”.

Сега Бразилия е много различен състав спрямо 2014-а и още повече спрямо 2002-а, когато бе последната титла на тима. През 2014-а Селесао бе разбит от Германия на полуфинал със 7:1. Двубой, който със сигурност е оставил също толкова ярък спомен в съзнанието на Клариса, колкото и триумфа в Япония и Корея.

„Беше много тежко определено, защото в Бразилия футболът е страст и начин на живот. Трудно е да не се повлияеш, има хора които много тъжно го преживяват. Аз не мога да обясня какво се случи, как такъв резултат стана, както казах преди малко пожелавам на отбора да се съвземе, да не се повтарят такива неща, макар че са неизбежни, то е футбол”.

Клариса идва от столицата Бразилия, град планиран във формата на самолет, съответно разделен на южно и северно крило.

„Всичко е много организирано, подредено, което е много приятно, но на моменти може да ти доскучае от толкова еднаквост. Няма разнообразие в това отношение, там си прекарах годините на моето детство, така че имам много скъпи спомени оттогава. Като град е много красив, атмосферата и самите хора, където и да отиде човек в Бразилия, няма да съжалява, макар че, да, има по-популярни дестинации като Рио де Жанейро, плажовете и т.н., но навсякъде съм се чувствала добре, когато съм била там”.

Откакто е в България Клариса следи европейския футбол, а след 3-3 между Португалия и Испания се опасява, че именно Ла Фурия Роха може да е се окаже препъни камъка за Бразилия по пътя към 6-тата.

„Пожелавам на бразилския отбор да са обединени, силни, вдъхновени, те са такива, само че да не позволяват на възможни препятствия да замъгляват положението и фокуса към победа и много се надявам наистина всички играчи да се борят. Не само най-силните или най-известните, както на миналото първенство всички надежди бяха върху един или двама играчи, така че се надявам да покажем най-доброто от футбола. И да успеем да стигнем до шестата титла”.