За всичко е необходим един-единствен пост в социалните мрежи. До този болезнен извод стигна Луис Фелипе Гомес – колумбиец, който пропътува сериозната дистанция до Русия, за да подкрепя националния тим на родината си.

За какво става дума?

На 18-и юни Луис Фелипе Гомес работи за колумбийската авиокомпания „Авианка Карго”, като по длъжност се води регионален мениджър за Европа и Азия.

На 19-и юни в мрежата бива публикувано видео как група фенове на „лос кафетерос” вкарват нелегално алкохол на стадиона по време на мача Колумбия – Япония (1:2) и пият на трибуните. Клипчето се превръща в тотален хит заради фалшивия бинокъл, в който ликьорът бива прокаран през пунктовете за проверка. Всъщност не става дума за истинско оптично устройство, а на бутилка, замаскирана като такова.

На 20-и юни г-н Гомес е разпознат като един от феновете във видеото и бива уволнен от работата си заради това, че пие заедно с останалите, въпреки че – така твърди самият той – изобщо не познава хората, които са нарушили забраните по хитроумен начин.

По принцип клипчето бива заснет с изцяло добри и хумористични намерения. То бързо набира популярност в страната, но съвсем скоро започват да валят критики от всички страни. Една от водещите телевизии в страната дори определя участниците в кадрите като „срам за страната”. Радио водещият Жан-Пиер Серна се задоволява със заключението, че видеото показва ясно културните разлики между Колумбия и Япония. Той, а и много други журналисти в страната, отбелязват, че след въпросния мач японските фенове са останали, за да почистят трибуните след себе си.

Всички участници в алкохолната шега сега биват обвинявани, че окуражават създаването на негативни стереотипи относно колумбийците като народ. Стига се дотам, че в социалните мрежи някои дори ги сравняват с „хората, които пълнят куфарчета с наркотици”.

Макар да не се визира конкретния инцидент, Колумбийското външно министерство използва своя акаунт в „Туитър”, за да отправи публичен призив към всички колумбийци в Русия да се държат прилично и да „зачитат правилата” в Русия.

Според медиите южноамериканската държава дори е поискала отнемането на издадената от  ФИФА идентификационна фенска карта на г-н Гомес, за да му попречи да посещава други мачове от Световното. Той пък нямаше друг начин да се защити освен отново да пише във „Фейсбук”.

„Отидох да кажа „здрасти” на едни приятели”, заявява той и добавя, е нито е участвал в самото прекарване на алкохола, нито е знаел, че го снимат. „Те ми предложиха питие. Получих го в момент на еуфория и щастие, защото гледах Колумбия на Световно първенство. Опитвам се да проумея как 15 секунди нещастно, извадено от контекста  и зле интерпретирано видео може да лиши от достойнството му един човек, който цял живот се е старал да постъпва по правилния начин. Благодаря на всички, които ме подкрепят”, сподели  Луис Фелипе Гомес.