Под ръководството на Фернандо Йеро Испания се завръща към някои от методите на работа на Висенте дел Боске. Някои правила въведени в отбора от Жулен Лопетеги се запазват, но формулата на Йеро е много по-близка до тази на Дел Боске.

Изпробване на титулярния състав. Дел Боске обичаше да прави двустранна игра, в която да изпробва титулярите преди навечерието на самия мач. Неговата формула бе да направи мач между два отбора, в които един срещу друг да се изправят титулярните защитници срещу халфовете и нападателите, които ще започнат в стартовия състав. Фернандо Йеро прилага тази практика, откакто застана начело на Испания.

Смени около 70-та минута. Смените, които Фернандо Йеро прави в мачовете на Испания са около 70-та минута, каквато бе практиката и на Дел Боске. Бившият селекционер на Испания правеше по-рано смени само в случай на контузия или спешна нужда.

Йеро върна стари тренировъчни методи в националния отбор. Някои упражнения по време на заниманията, които не можеха да се видят по времето на Лопетеги, бяха върнати от Йеро. Новият селекционер на Испания настоява неговите футболисти да правят максимум по две докосвания на тренировка, което бе премахнато от Лопетеги.

Футболни разговори с по-опитните играчи. Йеро не провежда дълги разговори със своите футболисти, но много често разговаря с тях. В тези неофициални разговори той усеща пулса на отбора. Той не пропуска да отиде на масата на капитаните, за да си поръча кафе и да разговаря с тях. Йеро слуша Рамос, Пике, Бускетс, Иниеста и Силва и след това взима решенията за конкретния мач, които го засягат като треньор.

Футболистите на Реал Мадрид и Барселона на една и съща маса. Разпределението на масите за закуска, обяд и вечеря може да изглежда тривилано, но това е нещо, на което Йеро изключително много държи, както бе и при Дел Боске и не го пренебрегва. Той разрешава на футболистите си да изберат масата, на която ще седнат, но също така насърчава ротациите и не разрешава разделянето на групички.

Посланиците в съблекалнята. Треньорът подобно на своя учител рядко влиза в съблекалнята, за да бъде между играчите. Той използва своя физиотерапевт Педро Чуека, когато има послания, които трябва да стигнат до футболистите му и най-вече до играчите от твърдото ядро на Реал Мадрид.

Победа означава ден или ден и половина свободно време. Почивните дни също се определят по формулата въведена от Дел Боске. Той даваше почивка на своите играчи след всяка победа на Световното или Европейското първенство. Йеро процедира по същия начин. След победата над Иран играчите получиха ден почивка.