Деветнадесетото Световно първенство се провежда в Република Южна Африка. 

Испанците побеждават Холандия с 1:0 след продължения и труимфират с шампионската титла.

Срещата оправдава очакванията – Испания залага на повече владение на топката, докато холандците играят по-директен и остър футбол. Всъщност знаейки, че не могат да спрат с чисто футболни средства "ла фурия", "лалетата" играят страшно грубо, като връх на картинката е каратисткото изпълнение на Найджъл Де Йонг срещу Шаби Алонсо, когато холандецът с бутоните нацелва в гърдите испанеца и получава само жълт картон за това безумие.

Испания има първия шанс в мача, но Стекеленбург спасява опасен удар с глава на Серхио Рамос след центриране от фаул. Холандия отвръща с далечен удар на Ариен Робен, спасен от Икер Касийяс. Той става герой за своите в 61-ата минута, след като Робен излиза абсолютно сам срещу него, но вратарят успява от легнало положение да отрази удара на холандското крило с крак. На другата врата в последния момент Стекеленбург се хвърля смело в краката на Хесус Навас, преди той да мушне топката на вратата.

В 82-ата минута отново Робен е сам срещу Касийяс, след като успява да измъкне топката измежду Серхио Рамос и Карлес Пуйол, но тръгва да лъже и испанският вратар с добре разчетен скок му взима топката от краката.

В продълженията страхотен шанс пропуска Сеск Фабрегас, който е изведен сам срещу Стекеленбург от Андрес Иниеста, но вратарят спасява с крак.

Шест минути преди края на продълженията Иниеста изкарва втори жълт картон на Джони Хейтинга, а две по-късно Фабрегас открадва топката на дъгата на наказателното поле, подава на свободния вдясно Иниеста, който със спирането си повдига леко топката и от воле носи първата световна титла по футбол на Испания.