Отборът на Испания излиза срещу домакина Русия в осминафинален сблъсък от Мондиал 2018. Селекционерът на „Ла фурия“ Фернандо Йеро обяви, че не е притеснен от негативния актив на испанците срещу домакините на големи първенства.

През 2002 година Испания загуби от домакина Южна Корея след дузпи. На Евро 2004 иберийците бяха победени от Португалия, докато на Евро 1996 „Ла фурия“ отпадна от домакина Англия след изпълнения на наказателни удари.

Фернандо Йеро обаче бе категоричен: „Тези рекорди са, за да се чупят! Защо гледаме в огледалото за обртно виждане? Защо гледаме в миналото?“

Голът на Фернандо Торес на финала на EURO 2008 отбеляза златните времена за Ла Фурия. Две години след него испанския национален отбор се изкачи и на световния връх, а през 2012 отново можеше да се нарича шампиона на Европа. Връщаме се обаче в настоящето, десет години и един ден след този емблематичен гол на Ферандо Торес и ситуацията в страната от иберейския полуостров е много по-различна…

Няма да е пресилено ако кажем, че отбора воден от Фернандо Йеро имаше и доза късмет в излизането си от груповата фаза, след измъчена победа срещу Иран и две равенства с Португалия и Мароко. Въпреки всичко това Ла Фурия излезе като лидер в класирането и ще се изправи срещу домакина Русия.

Някогашния толкова ефективен стил, наречен тики-така, далеч не изглежда толкова печеливш от началото на Мондиала, а като че ли драмите с треньорските рокади броени дни преди началото на шампионата не бяха достатъчни ,а и някои от водещите фигури на Испания далеч не показват формата, която демонстрираха през редовния сезон. Виден пример за това е Давид де Хеа. Стражът на Манчестър Юнайтед, който взе златната ръкавица във Висшата лига, има едно единствено спасяване от началото на шампионата и 4 допуснати гола. Друг пример за това е Давид Силва, който беше една от ключовите фигури при изпълнения с рекорди сезон на Манчестър Сити, който все още няма гол или асистенция на Световното първенство.

Бушуващо море от емоции. Така може да определим реакциите на феновете за представянето в груповата фаза. Гръмко начало след убедителен успех с 5-0 над Саудитска Арабия и побе с 3-1 срещу Египет. Най-силното начало на домакин на Световно първенство. Последва обаче тежкото поражение с 3-0 от Уругвай, което постави “Сборная” на второ място в група А, което означава, че те трябва да се изправят срещу Испания.

Историята на “златните орли” срещу Ла Фурия със сигурност не е добра. В 6-те им мача, откакто Русия е индивидуален отбор, а не Съюз на съветските социалистически републики, руснаците са записали 2 равенства и 4 поражения. Двете страни се срещнаха за последно на Европейското първенство през 2008-ма година, когато Испания спечели мача от груповата фаза с 4:1, а след това по пътя си към титлата надделя на ½ финал над Русия с 3:0.