Испания на практика си осигури класирането за Мондиал 2018. "Ла фурия" съсипа на "Сантяго Бернабеу" прекия си конкурент за първото място Италия с 3:0 и само чудо може да ги свали от върха в оставащите три кръга до края на квалификациите. 

За кеф на публиката в Мадрид, трите гола бяха вкарани от настоящи и бивши кадри на Реал. Иско наниза важните първи две попадения, а Алваро Мората оформи крайния резултат след страхотна асистенция на Серхио Рамос. 

От самото начало испанците започнаха по-активно и първи имаха възможност да открият. В 8-та минута Серхио Рамос стреля опасно от пряк свободен удар, но топката прелетя над вратата. Ситуацията се повтори шест минути по-късно. 

Тогава обаче зад топката застана Иско Аларкон и това беше правилното решение в случая. Асът на Реал Мадрид завъртя топката по такъв начин, че се превърна в неспасяема дори за Джанлуиджи Буфон и той не успя да реагира - 1:0. 

Малко по-късно "скуадра адзура" можеше да възстанови равенството, но Давид де Хеа опази мрежата си. В 22-та минута Андреа Белоти стреля мощно с глава, но стражът на Манчестър Юнайтед изби виртуозно. 

Даниеле де Роси и Андреа Белоти изпуснаха хубави възможности за италианците малко след това, както и Жерар Пике и Давид Силва за испанците, но попаденията в остатъка от двубоя се отложиха за малко по-късно. 

Първото от тях дойде в 40-та минута и с него "ла фурия" поведе с 2:0. Тогава Иско получи топка от Андрес Иниеста и страхотно финтира Марко Верати, за да се озове пред наказателното поле. Ударът му от там беше виртуозно точен и с помощта на страничната греда се оказа неспасяем за Буфон - 2:0. При този резултат дойде и почивката. 

В началото на втората част италианците тръгнаха смело напред в търсене поне на частичен обрат. Първо Лоренцо Инсиние можеше да намали в 49-та минута, но мощният му удар от границата на наказателното поле беше избит от Де Хеа. При добавките пък съотборниците му бяха неточни. 

Пет минути по-късно и Андреа Белоти можеше да се разпише, но ударът му с глава мина с малко над вратата. Испанците в тези минути играеха по-прибрано, но и те имаха своите опасни атаки, които тогава се увенчаваха без попадение. 

В 68-та минута Дани Карвахал направи смешен пропуск, но малко след това испанците сложиха точка на спора с третото си попадение. То дойде в 77-та минута, когато Серхио Рамос направи невероятен пробив по десния фланг и сервира топката със страшен пас на празна врата за Алваро Мората. И той нямаше как да пропусне - 3:0. 

До края на мача два големи пропуска направиха Леонардо Спинацола и Маноло Габиадини за Италия, докато гол на Алваро Мората малко преди края беше отменен заради засада. В последните секунди на терена се появи и Давид Вия, който обра овациите на публиката с появата си за националния отбор за първи път от три години насам. 

В крайна сметка Испания взе заслужен успех и с 19 точки докосва директното класиране за Мондиала. На Италия най-вероятно ще се наложи да мине през бараж, защото вече изостава с три точки от лидера и едва ли ще успее да ги навакса до края на квалификациите. 

В другия късен мач от тази група западните ни съседи от Македония взеха победа за престиж над Израел. С нея те събраха едва шест точки в класирането, но поне могат да са доволни, че няма как да са последни. Героят беше Горан Пандев, който реализира единственото попадение в 73-та минута.