Системата ВАР, която стана силно дискутирана по време на Световното първенство, не променя играта, а я прави по-честна и прозрачна. Това смята президентът на ФИФА Джани Инфантино.

"С тази система никога вече няма да вкараш гол от засада - доволен коментира Инфантино пред журналистите на пресконференция. - Нечестно отбелязаните голове отиват вече в миналото и това ще се отнася за всички турнири и първенства, които въвеждат използването на системата Видео-асистънт рефери (ВАР). Накрая той поздрави и създателите на техлогията. Реално цялата пресконференция се превърна в една защита на въведената ВАР-система. Инфантино, който се появи облечен в червена униформа на доброволците на Световното първенство, също така нарече завършващото в неделя първенство най-доброто Световно, провеждало се някога. Пресконференцията на итало-швейцарецът продължи около час или малко повече, а също така по отношение на ВАР той каза, че въпреки първоначалните страхове, системата работи добре.

Джани Инфантино

източник: Gulliver/GettyImages

"Това е прогрес, откъдето и да го погледнеш. Много по-добре от преди. ВАР не променя футбола, но го прави по-честен и прозрачен. А също така помага на съдиите да взимат правилните решения. Повече няма да видите голове от засада. С това е свършено, защото вече няма да има съмнения- или си в засада, или 100 процента не си. С новата система правилните съдийски решения са се увеличили от 95 процента на 99.32 процента преди последните два мача. Анализът показва, че са разгледани 440 случая, в които от 19 явни разглеждания, в 16 се е наложило промяна на решението от грешното към правилното. В останалите три момента решението е потвърдено. Когато говори за първенството като цяло, той уточни: От няколко години аз казвах, че това ще бъде най-доброто Световно първенство. И днес мога да потвърдя с увереност, че това е точно така./БТА