В деня в който отбеляза своя 50-годишен юбилей Илиан Илиев даде своето мнение за случващото се дотук на Световното първенство в Русия. Разбира се, наставникът обърна сериозно внимание върху представянето на Герамния и Аржентина, два от фаворитите, които отпаднаха рано от надпреварата.

"Специално за тези отбори, които отпаднаха, за Аржентина не съм особено изненадан. Отборът постига резултати, но играта не е това, което се изисква от тези футболисти. Има нещо вътре в отбора. Може би всички очакват много от Меси, а той в такава ситуация не може да понесе тази отговорност и ги няма хората Барса. Там е някъде причината"

"За Германия съм изненадан, те се доказаха в трудни ситуации, видяхте го и в мача с Швеция. Мислех, че от там ще тръгнат вече нагоре, но случва се нещо в съблекалнята. Може би и треньорът разчита може би на едни и същи хора. Изненадата за мен не е толкова отпадането на Аржентина, колкото Германия", заяви Илиев пред DIEMA SPORT.

Като човек силно свързан с Португалия, Илиан Илиев симпатиизра на "мореплавателите" и е разочарован от отпадането на иберийците, но въпреки това е останал доволен от видяното от Роналдо и компания.

"Познавам доста португалски футболисти и като треньор мога да имам претенции към избора на треньора, но Фернандо Сантош си решава сам. Мисля, че те имат доста по-широк спектър футболисти, които не попаднаха в сметките му, особено в халфовата линия."

"Видяхме, че там не можаха да вземат преимущество в нито един мач, с изключение на Уругвай. Кристиано Роналдо направи много добър шампионат", добави специалистът. Илиев обърна поглед и към фаворитите, започвайки с Бразилия.

"Никога не съм бил за Бразилия, но пък сега имат такива играчи в атака, които няма как да не ги харесваш. И Фирмино, и Коутиньо, и Неймар са креативни хора, при които голмият проблем може да дойде от това, че ще им е трудно да се защитават. На моменти играят високо, но всичко отива на защитната четворка."

"Дефанивние им халфове са силни и се справят, но срещу големите отбори ще е трудно. Нападателите им почти не участват в дефанзивен план и това може да бъде проблем за тях", добави треньорът.

Франция разполага с талантливо поколение, а тимът впечатли с представянето си срещу Аржентина и логично Илиев сложи "петлите" сред основните фаворити.

"Може би това е и голямата роля на кондиционните треньори и целите щабове, че да могат да почнат първенството така, че да са във форма. Видяхте, че в Аржентина всички играчи бяха на различна скорост. Близо месец със сигурност един футболист трябва да има добра основа. А Франция мисля, че я има. В първите мачове всички ги бяха отписали, а сега направиха силен мач", заяви Илиев.

Англия премина през своята група лесно, а сега предстоят важните мачове. В този контекст Илиан Илиев отбеляза кое ще е важно за островитяните.

"Те попаднаха в добра група. Това младо поколение го харесвам, по-различен тп са от типичните английски футболисти и играят по-различен футбол. Могат да направят нещо, но голмите очаквания много влияят. Знаете пресата как влияе и каква дандания е. Могат да постигнат успех", добави Илиев.

И за финал, емблематичният полузащитник от близкото минало даде своята оценка за видеоповторенията в завързаните ситуации.

"За мен ВАР помага, почти няма грешки. Но хората са прави, ч в някои ситуации само влиза в сила това, а в други - не", завърши Илиан Илиев.