50-годишният Златко Далич е новият национален селекционер на Хърватия, реши днес управата на местния футболен съюз. Анте Чачич, който водеше хърватите до момента, беше отстранен снощи веднага след края на домакинския мач с Финландия, завършил 1:1.

Снощи и днес сутринта шефовете на хърватския футбол са дискутирали две имена: това на Далич и на словенеца Матияж Кек, който води Риека.

За Далич, бивш футболист на Вартекс (Вараждин), Хайдук (Сплит) и Вележ (Мостар), най-много е настоявал президента на федерацията Давор Шукер и в крайна сметка мнението му е натежало. Треньорската кариера на Далич започва във Вартекс, минава през Риека, Динамо Тирана (Албания), младежкия национален отбор на Хърватия, а от 7 години е в арабските страни, където е водил четири различни отбора.

Последният му тим е Ал Аин (ОАЕ), който той е взел от 122-о място в ранглистата на Азия и до момента е на 5-о място пак там.

От началото на януари напуска отбора и е наследен от Зоран Мамич.

Хърватия уволни селекционера си след провала

"Хайдук е моята голяма любов, към която аз един ден вероятно ще се върна. Но когато родината ме призове, няма какво да мисля и не съм мислил и минута. Приех веднага и скоро ще бъда в Загреб, за да поема отбора, заяви Далич. Хърватите дълго време водеха в квалификационната си група, но сега отиват като 2-и в Украйна на мач между претендента за класиране. Исландия поведе в групата с 19 точки след успех с 3:0 като гост над Турция, хърватите и украинците имат по 17 точки./БТА