Отборът на Хърватия продължава да доминира в квалификационна група I от зона „Европа“ пътя към Мондиал 2018. На стадион „Максимир“ в Загреб балканците удариха с 1:0 гостуващия тим на Украйна и така нанесоха първо поражение на съперника си. В комбинация с победата на Исландия над Косово с 2:1 с другия късен мач от петъчната програма това означаваше, че украинците загубиха второто си място за сметка на островитяните.

Момчетата на Андрий Шевченко стартираха много плахо в мача срещу хърватите, които наложиха много ярък натиск от първите минути. В 11-ата минута Милан Бадел можеше да порази вратата на Андрий Пятов. От около 6 метра обаче футболистът на Фиорентина като че ли прецени грешно крачките си и не можа да оползотвори чудесното центриране на Лука Модрич.

Само 5 минути по-късно Марио Манджукич отне топката и напредна към противниковата врата, след което разтресе лявата зад Пятов.

Звездата на Украйна Андрий Ярмоленко създаде единствените по-сериозни главоболия за защитата на домакините в 18-ата минута, когато с фалцов удар от ъгъла на наказателното поле накара Даниел Субашич да спасява.

Постепенно играта стана по-равностойна и изглеждаше така, сякаш двата отбора ще се оттеглят на почивка при нулево реми. Не така мислеха диригентите в полузащитата на „шахматистите“. В 38-ата минута Модрич тръгна към дъгата и даде идеален пас по тревата за Иван Ракитич, който технично с пета пусна за Никола Калинич. Острието овладя около точката на дузпата и с безкомпромисен шут в горния ляв ъгъл откри резултата – 1:0.

След почивката хърватите заиграха малко с повече мисъл за защитата и логично головите ситуации намаляха силно. В 59-ата минута Ракитич вдигна топката добре за Манджукич, чийто изстрел с глава отблизо попадна право в ръцете на вратаря.

Украйна отговори с шут на Йевхен Коноплянка от пряк свободен удар в 78-ата минута, който Субашич изби встрани.

В края на полувремето Модрич можеше да убие всякаква интрига, като си проби път към вратата и отправи нелош изстрел, който обаче беше в обсега на Пятов.

Другият двубой, който имаше отношение към разпределението на местата в челото, се игра в Шкодра, където головете на Исландия през първото полувреме се оказаха решителни. Северняците откриха чрез Бьорн Сигурдарсон в 25-ата минута, а десет по-късно Гилфи Сигурдсон се разписа от дузпа за 2:0.

Косоварите се върнаха в мача, след като Адхе Нихуи намали в 53-ата минута. Това обаче бе единственото, до което дебютантът в световни квалификации достигна.

Група I, класиране:

1. Хърватия     5 4 1 0 11:1 13 т.

2. Исландия    5 3 1 1 8:6 10 т.

3. Украйна       5 2 2 1 7:4 8 т.

4. Турция          5 2 2 1 7:5 8 т.

5. Финландия  5 0 1 4 3:8 1 т.

6. Косово         5 0 1 4 2:14 1 т.