Националният тим на Хърватия ще се бори и срещу статистиката във финала на Мондиала срещу Франция.

Часове преди двубоя на „Лужники“ в Москва – 18.00 часа, бяха изнесени данни, че „шахматистите“ никога не са побеждавали „петлите“.

До момента двете селекции са се изправяли една срещу друга пет пъти, пише AS. В три от случаите французите побеждават – 2:1 през 1998 година, 3:0 през 1999 година и 2:0 през 2000 година). Два пъти двубоите помежду им завършват при равенство – 2:2 през 2004 година и 0:0 през 2011 година.

На ниво Световно първенство Франция и Хърватия спорят за последно на 8 юли 1998 година. „Шахматистите“ повеждат в началото на второто полувреме, но следват два безответни попадения на „петлите“.

Хърватия

източник: Gulliver/Getty Images

От друга страна, статистиката показва още, че последните три финала на Мондиали бяха решени с продължения. Предстои да разберем дали предстои четвърти подобен сюжет. Хърватите спечелиха всичките си срещи от елиминационната фаза с продължения, като срещу Дания на осминафиналите и срещу Русия на четвъртфиналите имаше и дузпи. Единствено срещу Англия на полуфинала не се стигна до изстрели от бялата точка.

Де факто, момчетата на Златко Далич се превърнаха в третата селекция след Белгия (1986) и Англия (1990), която достига до финала, след като решава всичките си мачове в елиминационна фаза с продължения.

Хърватия е вторият тим след Аржентина, който достига решителен етап на Мондиал, след като в два от мачовете си в елиминационна фаза побеждава след изпълнение на дузпи (срещу Дания и Русия).

Друг любопитен факт е, че след Уругвай, Хърватия е втората страната с най-малко население, която достига до световен финал.


Още новини: 

Отдаденост докрай и никаква мисъл за пари в лагера на Хърватия

Партито стартира отрано за Хърватия 

Хърватия тръпне за историческия финал