Бившият мексикански национален вратар Хорхе Кампос е една от футболните легенди на своята страна.

Неговата кариера стартира в отбора на УНАМ Пумас. Той започва легендарната си кариера като полеви футболист и вкарва 28 гола. На вратата е несменяемият Адолфо Риос и за него няма място на вратата.

Така в първия си сезон той е съвсем близо до това да стане голмайстор на първенството. Чак след това става титулярен вратар.

Кампос е играл на две Световни първенство с отбора на Мексико, но така и не постига нищо съществено на национално ниво заради проклятието на петия мач.

"Най-важното за Мексико винаги е било да достигне до петия мач, да играе на полуфинал или финал. Мисля, че в днешно време възможността това да се случи е по-голяма. Изявени фаворити почти няма, както вече можем да се убедим. Но все още чакаме да играем на този прословут пети мач", споделя Кампос.

Кампос никога не е напускал континента, а зад граница е играл само в американските ЛА Галакси и Чикаго Файър.

"Успехът на европейските отбори на Мондиала се дължи на правилното планиране. Отборите, които са печелили Световното, планират и най-малките детайли, абстрахират се от пресата", добавя бившият вратар.

"Да спасиш две или три дузпи на Световно първенство е невероятно. Аз имах късмета да спася една и бях страшно развълнуван. А днешните вратари спасяват по три-четири. Заслугите винаги се приписват на голмайсторите. Четирима вратари, достигнали до полуфиналите, вече могат да се считат за победители", казва още мексиканецът.

"Жалко е, че Буфон не е тук, в Русия. Той е специален и различен вратар, който посвети голяма част на кариерата си на Световното. Той заслужава огромно уважение. Мнозина футболисти биха желали да се похвалят с половината от неговите успехи", завършва Хорхе Кампос.