Започваме представянето на отборите в груповата фаза на Световното първенство в Русия, което стартира в четвъртък.

Ето какво да очакваме от група А, където са отборите на домакина Русия, Египет с Мохамед Салах, Саудитска Арабия и Уругвай. Всичко това в предаването "Новините От Мондиал 2018" в ефира на DIEMA SPORT.

Русия трябва да понесе на плещите си тежестта на очакванията. Но в рамките на календарната 2018 година, тимът понесе доста контузии, които може да се окажат решаващи за представянето на отбора.

Централният защитник Георги Джикия получи тежка травма по време на контрола през януари, а същото се случи и с Виктор Васин месец по-късно. Руската защита и без това бе с проблеми, което наложи разговори с братята Березутски за завръщане в тима, но те отказаха.

Нападателят на Зенит Санкт Петербург Александър Кокорин също скъса коленни връзки, а извън състава ще е и Артьом Дзюба. Таланливият нападател вкара 11 гола в 22 мача за Русия, но е считан за „луда глава” и бе изпратен от Зенит в Арсенал Тула.

Всичко това оставя Русия в тежко положение и целта пред състава е да излезе от групата на световното първенство, а това не се е случвало нито веднъж след разпадането на Съветския Съюз.

Първият мач на Русия е срещу Саудитска Арабия, след това съперник ще е Египет и накрая Уругвай.

Саутдитска Арабия ще трябва да е на върха на възможностите си, за да има какъвто и да е шанс за продължи напред след груповата фаза на турнира.

Тимът е 67-ми в ранглистата на ФИФА, има безспорен талант в отбора, но никакъв опит на подобни първенства или постоянство в представянето.

Бившият играч на Барселона Хуан Антонио Пици прие треньорския пост през ноември 2017, но в първите си двубои загуби с 1:4 от Иран и с 0:4 от Белгия. В последните две седмици обаче последваха обаче две поредни победи – 2:0 над Алжир и Гърция.

Тимът ще играе за пети път на световно първенство, като най-големият им успех е осминафинал в САЩ през 1994 година.

Нападателят на Ливърпул Мохамед Салах е голямата звезда на Египет. Играчът получи овации от публиката преди тренировката на отбора в Грозни. Неговото участие в първата среща на отбора все още е под въпрос, заради контузията в рамото, получена на финала в Шампионската Лига.

Наставник на отбора е Ектор Купер, а най-добрите играчи са Мохамед Елнени от Арсенал, Ахмед Хегази от Уест Бромич Албиън и Рамадан Собхи от Стоук Сити.  Това обаче е отбор, който е настроен изцяло дефанзивно в играта си като в 32 мача е допуснал само 18 гола. До средата на месец май нямаше загуба с повече от един гол. При все това обаче най-големият проблем си остават центриранията, защото 13 от тези допуснати попадения са дошли точно след подавания от фланговете. А това изглежда изненадващо, защото ръстът на централните бранители Хегази и Хабр е 195 сантиметра.

Вратарят на отбора Мохамед Ел-Хадари е на 45 години, но въпреки това се очаква да е титуляр. Според анализаторите изненадата на състава ще е кръстения на Трезеге – Махмуд Хасан Трезеге, който играе под наем от Андерлехт в Турция, вкарвайки 13 гола и давайки 6 асистенции.

Уругвай започва надпреварата в група А като фаворит. В тима има изключителен баланс между високо качество и опит, съвместено с таланта на младостта.

Луис Суарес от Барселона, Единсон Кавани от ПСЖ и Диего Годин от Атлетико Мадрид оформят ядрото на състава. Преди 4 години в Бразилия Уургвай достигна до осминафиналите благодарение на скоростта в атака и дисциплината в защита. А сега към Диего Годин се присъединява и съотборника му в Атлетико Мадрид Хименес.

В полузащитата блести „италианска двойка” – Матиас Весино от Интер Милано и 20-годишният Родриго Бетанкур от Ювентус. Според повечето анализи разликата в този тим на Уругвай в сравнение с предходните големи първенства е в креативността на халфовата линия.

Ако пък се търси слабост в отбора, то това определено е лявата зона, където 32-годишният Кристиан Родригес може да бъде атакуван със скорост.

Големите успехи на Уругвай са в миналото. Тимът е световен шампион от 1930 и 1950, но сега има достатъчно аргументи, за да видим състав поне на четвъртфиналите.