Името на Гийермо Стабиле често е подценявано от футболните анализатори, статистици и хората, които отразяват играта. А това е изключително нечестно спрямо фигура като него. Защото историята му определено си заслужава.

Той става голмайстор на първото в историята Световно първенство с 8 гола, като само това е достатъчно, за да бъде записано името му със златни букви. Но около него има още много интересни неща.

Всъщност, Стабиле изиграва само четири мача за родината си в цялата кариера. Той проблясва като метеор по време на шампионата през 1930 г. и също толкова бързо угасва от сцената за „гаучосите“.

А дори е можело въобще да не запише мач на въпросния Мондиал. Той не играе в първия мач на аржентинците в турнира срещу Франция. Очаква се да е на трибуните и за втория с Мексико. Но тогава титулярният нападател на Аржентина Роберто Черо получава паническа атака.

И така се отваря място за Стабиле. Още в първия си мач за родината той забива хеттрик, а Аржентина печели с 6:3. Това му осигурява титулярната позиция и за следващия мач, който е срещу съседите от Чили.

Стабиле отново е във вихъра си, нанизва две попадения, а тимът му бие с 3:1. Това го класира за полуфиналите, а съперникът там е САЩ. Аржентинците прегазват „янките“ с 6:1, а новата им звезда допринася с още две попадения към общата си сметка.

Така Аржентина е на финал, където среща големия континентален съперник Уругвай. „Урусите“ показват повече класа и на финала надделяват с 4:2, но Стабиле не остава капо. Той реализира едното попадение за тима си, но това е крайно недостатъчно за успех.

След това Световно първенство Гийермо Стабиле си осигурява трансфер в Европа, където заиграва за силния по това време италиански тим Дженоа. Но пък никога повече не облича синьо-белия екип на родината си. И така кариерата му за Аржентина приключва с едно Световно първенство, четири мача и осем гола. Средно по два гола на мач, никак не е зле...