По-големите от вас си го спомнят отлично. Той е Марио Кемпес – дълокосият аржентински демон на гола, роден през 1954 година в близост до Кордоба.

Той е известен най-вече с двата си гола на финала на Световното в Аржентина, донесли победата с 3:1 на неговата родина над Холандия. Освен световната купа, той вдига тогава още две отличия - „Златната топка“ и „Златната обувка“ като най-добър играч и най-добър стрелец на Мондиала.

Това го прави един от тримата футболисти в историята с тези три отличия наведнъж. Другите са Гаринча и Паоло Роси.

Кемпес развява гривата си на цели три шампионата на планетата. Освен през 1978-а, той играе още на първенствата на планетата през 1974-а и 1982 година.

Кемпес носи прякори Ел Торо и Ел Матадор. С тях той завладява и Испания. С екипа на Валенсия той двукратно печели приза Пичичи за най-добър голмайстор в испанското първенство.

Кемпес не бе типичният централен нападател. Той използваше своята сила за включвания от втора позиция, за удари от далечно разстояние. Това го правеше много труден за опазен от защитниците, свикнали „деветките“ да се подвизават основно в наказателното поле.

След състезателната си кариера се отдава и на треньорска работа. Интересното при него е, че работи единствено и само в чуждестранни клубове – в Индонезия, Албания, Венецуела, Боливия.

При престоя си в албанския Лушния той става първият чуждестранен треньор привлякъл първия чуждестранен футболист в първенството на балканската страна.

Понастоящем Кемпес работи като футболен коментатор в испанската версия на ESPN.