Световният шампион Германия започна по перфектен начин с първата си стъпка по пътя към защитата на трофея си от Бразилия. На старта на квалификациите за Мондиал 2018 в Русия те отвяха домакините от Норвегия в Осло и с комфортен успех с 3:0 взеха важни три точки. 

Развръзката дойде още преди почивката, когато първо Томас Мюлер откри резултата след четвърт час игра. Точно преди почивката Йосуа Кимих направи 2:0 и уби интригата за втората част. Все пак след нея остана време за още едно попадение, дело отново на Мюлер, за да бъде оформен крайният резултат. 

Момчетата на Йоаким Льов започнаха мача много силно и окупираха половината на противника от самото начало. Първото чисто положение за тях се откри още в 10-та минута, когато Бенедикт Хьоведес беше намерен на стрелкова позиция във вратарското поле, но ударът на защитника беше слаб и вратарят на скандинавците изби. 

Но този масиран натиск от самото начало нямаше как да не доведе до гол в мрежата на домакините. И това се случи след само 15 минути на терена. Месут Йозил намери Томас Мюлер в наказателното поле и той стреля, но първият му удар беше избит от защитник. При добавката обаче той беше по-точен и въпреки че стражът докосна топката, тя влезе във вратата му. 

В интерес на истината, норвежците имаха много добра възможност да изравнят скоро след това, но в крайна сметка Джошуа Кинг пропиля положението. В 23-та минута нападателят се отскубна от защитата на Маншафта, но ударът му мина на сантиметри над вратата и шансът беше пропилян. 

Германците продължиха да играят с настроение, но ударите им не намираха целта. Йосуа Кимих и Месут Йозил обаче не можаха да оползотворят хубави ситуации за Маншафта. Но напористата игра на гостите донесе резултат още преди почивката и интригата умря окончателно още в 45-та минута. 

Тогава авторът на първия гол Томас Мюлер се отличи със страхотна асистенция, при която изведе Кимих зад защитата. Младокът от Байерн се стрелна в наказателното поле и без забавяне стреля покрай вратаря на норвежците - безапелационно 2:0. Така почивката дойде при този резултат и не остави почти никаква интрига за втората част. 

И все пак в нея германците продължиха да играят атрактивно и да се забавляват. Това им донесе още едно попадение, за да оформят класиката след точно час игра. В 60-та минута Сами Кедира получи топката на десния фланг и без да бъде обезпокояван центрира спокойно в наказателното поле. Там беше непокритият Томас Мюлер и той с глава прониза мрежата за трети път и всичко окончателно свърши. 

Едва след това германците понамалиха оборотите, но не изпускаха инициативата. Те държаха по-често топката, а норвежците гледаха мача отблизо. На практика опасности пред новия капитан на Бундестима Мануел Нойер нямаше. От своя страна Юлиян Бранд пък можеше да увеличи преднината на Маншафта със страхотен удар от границата на наказателното поле, но стражът изби. 

Отново Бранд имаше възможност да се разпише от близка дистанция в края на двубоя, но отново не беше точен. Норвежците пък така и не отправиха точен удар след почивката и съвсем заслужено понесоха тежко поражение на самия старт на квалификациите. Германците пък комфортно излязоха начело на групата си след този заслужен успех. 

В момента на върха със световните шампиони гордо се кипрят националите на Азербайджан. Те победиха по-рано през деня Сан Марино с 1:0 с гол на Руслан Гурбанов в 45-та минута, но играчите от страната-джудже оказаха доста сериозна съпротива. И все пак не успяха да се преборят за точката. 

В по-завързания мач от късната програма в групата Чехия и Северна Ирландия не успяха да излъчат победител. Двата тима завършиха 0:0, като това беше единственото нулево равенство в програмата от първия кръг на първия ден на световните квалификации в зона Европа. 

И двата тима имаха много шансове за гол, Павел Кадержабек тресна греда за чехите още след 5 минути игра, Милан Шкода, Вацлав Кадлец и Филип Новак пропиляха страхотни шансове за домакините, а Пади макНеър и Джейми Уорд не успяха да оползотворят шансовете за северноирландците. 

Така в крайна сметка тези отбори взеха само по точка и още от самото начало на квалификационния цикъл изпуснаха с две точки лидера Германия и борбата им ще е за втората позиция, която ще даде право на участие на бараж при определено развитие и в останалите групи.