Интересни съвети към подчинените си, които искат да посетят Световното първенство в Русия това лято, отправи вътрешното министерство на германската провинция Северен Рейн-Вестфалия. От там им препоръчаха да не ползват смартфоните си в страната-домакин на шампионата, защото може да се стигне до кражба на данни. 

Причината е, че има основателни подозрения, че руските власти може да се възползват от предоставената от феновете информация. От министерството дори призовават служителите си да не ползват по никакъв начин служебните си електронни адреси, защото може да бъде проникнато в тях от руските служби. 

Но дори и да не сте държавен служител, от Германия предупреждават да не излагате на излишен риск личните си данни, защото в Русия има повишена вероятност те да бъдат откраднати и хакери да имат достъп до личните ви сметки. 

Според кореспондента на изданието N-TVв страната-домакин на Мондиала, всеки западен журналист или ще бъде подслушван с "бръмбар", или ще бъде следен от службите. Както и неговите приятели и колеги. А безплатният интернет в метрото в Москва е достъпен срещу представянето на лични данни. Затова по-добре оставете смартфона вкъщи, за да сте спокойни.