Франция и Перу влизат в битка един срещу друг от 18 часа във втори сблъсък от група С на Мондиал 2018.

Двубоя можете да следите минута по минута в GONG.BG.

Перу трябваше да чака 36 години, за да се завърне на световно първенство. Малцина обаче знаят, че инките са били един от 13-те отбора дали началото през 1930 година в Уругвай.

И макар, то да не е било впечатляващо за тима, самото участие в първия Мондиал е достатъчен за гордост в страната.

До сега обаче представянето на отбора на световни финали не е особено запомнящо се. От петте мондиала, до които са се докоснали, инките само веднъж са достигали до ¼ финал. Това се случва в Мексико през 1970 година.

На пътя на Перу към първи успех от 36 години се изправя Франция. В исторически план инките са изиграли 16 мача на световни финали, като повече от половината - 9 са били срещу тимове от Европа. Преди старта на Мондиала в Русия балансът бе 2 победи, 2 равенства и 4 загуби, но бе допуснато още едно поражение – от Дания с 0:1.

Последният успех датира от 1978 година, когато е победена Шотландия с 3:1. Любопитно е, че само още веднъж Перу е триумфирал над европейски тим и то над България на световното в Мексико. Именно тази победа е и по-впечатляващата, тъй като инките губят до 49-ата минута с 0:2 след голове на Динко Дерменджиев и Христо Бонев.

До сега Франция и Перу не са играли официални срещи, но пък са се изправяли един срещу друг в контрола. Това се случва през 1982 година. Тогава петлите приемат инките на „Парк де Пренс“, като Перу изненадва и печели гостуването си във френската столица Париж с 1:0.

Но доста дълго време измина, откакто Франция не познава загубата от страна от Южна Америка на световно първенство. За последно шампионите от 1998 година паднаха от Аржентина, при първата титла на гаучосите през 1978-а. След това петлите имаха 7 срещи с южноамериканци и записаха 3 победи и 4 равенства, като само веднъж допуснаха гол. В цели три от тези случаи Франция се изправи срещу Бразилия. Историята започна още през 1986, когато в четвъртфиналите Платини и компания елиминираха след дузпи селесао, а именно магьосникът с номер 10 изпусна за Франция. 16-ет години по-късно Парагвай бе отстранен в осминафиналите след продължения, а след това могъщата Бразилия на Роналдо плака, след като бе разгромена с 0:3 във финала. През 2002, 2010 и 2014 бяха фиксирани нулеви равенства - 2 пъти с Уругвай и веднъж с Еквадор, а през 2006 Бразилия бе елиминирана на четвъртфинал с 1:0.

Друг интересен детайл преди битката между Перу и Франция е, че Антоан Гризман е бил замесен пряко в 9 от 13-те гола на Франция, отбелязани на големи турнири – Европейско и световно първенство. Нападателят на Атлетико е вкарал 7 пъти и е направил 2 асистенции.

Подробности ще научите от видеото от предаването "Новините от Мондиала" по DIEMA SPORT.