В група "С" на Световното първенство в Русия се събраха отборите на Франция, Австралия, Перу и Дания. Ето анализ на тимовете преди старта на първенството в предаването "Новините от Мондиала" в ефира на DIEMA SPORT.

Франция - Седми в световната ранглиста и финалист от Европейското първенство преди 2 години, Франция пристига в Русия като един от фаворитите за трофея.

„Петлите”, които изкачиха световния връх на своя територия преди точно 2 десетилетия, могат да се похвалят с двама от най-скъпите футболисти в света в своите редици – талантът на Пари Сен Жермен Килиан Мбапе и асът на Манчестър Юнайтед Пол Погба. И това са само 2 имена в тим, пълен със звезди – сред които и настоящи носители на двата континентални клубни трофея в Европа.

Но в селекцията на Дидие Дешан има и някои изненади – като оставянето извън състава на Александър Лаказет и повиквателната за 22-годишния защитник Бенжамен Павар, записал дебюта си за националния тим преди по-малко от година.

А французите са лишени и от една от най-опитните си фигури – получилият контузия в ахилесовото сухожилие бранител Лоран Кошчелни.

Австралия - Австралия започва участието си на 4-то поредно Световно първенство на 36-та позиция в ранглистата на ФИФА и с нов селекционер.

Достигналият финал с Холандия през 2010-та Берт ван Марвайк пое „кенгурата” в началото на годината, след като още през ноември Анге Постекоглу напусна тима. Ван Марвайк е третият холандец, който води Австралия на Мондиал, като при първия такъв – Гуус Хидинк, отборът постигна и най-големия си успех – осминафинал през 2006 година.

А наставникът ще може да разчита на една от легендарните фигури в историята на националния отбор – Тим Кейхил. С 50 попадения той е топреализатор на „кенгурата”, а ако запише участие в трите срещи на тима от груповата фаза, ще се превърне и в играча с най-много мачове за страната – 109, колкото има и прекратилият международната си кариера Марк Шварцeр.

Перу - След 36-годишно чакане, Перу отново участва на Световно първенство. Това ще бъде пета поява на „инките” на Мондиал, и първа от 1982 година, когато тимът приключи авантюрата си без нито една победа.

Най-доброто постижение за Перу на световни финали остава четвъртфиналът в Мексико през 1970, когато отборът е спрян от бъдещия шампион Бразилия. А сега, под ръководството на Рикардо Гарека, перуанците са 11-ти в света и мечтаят за нов допир до славата пред погледа на целия свят.

В предстоящите двубои Перу ще може да разчита на своя талисман и водещ реализатор в историята – Паоло Гереро. 34-годишният нападател, който има 34 гола за националния тим, бе наказан за 14 месеца от Спортния арбитражен съд в Лозана за употреба на забранени вещества, но влизането в сила на санкцията бе отложено за след края на Световния шампионат от Федералния съд на Швейцария.

А на разположение на Рикардо Гарека ще бъде още един ключов футболист – Джеферсън Фарфан, който познава добре обстановката в Русия. Нападателят спечели шампионската титла на страната с Локомотив Москва.

Дания - Дания трябваше да премине през плейофи, за да си осигури място на Световното първенство. Тимът на Оге Харайде, който разби Република Ирландия с общ резултат 5-1 в тези двубои, започва шампионата като 12-ти в света, и ще се надява поне да изравни най-доброто си постижение на Мондиал – четвъртфинал във Франция през 1998 година.

Един от най-изненадващите шампиони на голям международен форум, „датският динамит” записва първото си участие на Световно първенство от 2010 година, когато добави към историята си първото си отпадане още в груповата фаза.

Сега, водени от суперзвездата Кристиан Ериксен, датчаните ще търсят подобряване на постигнатите резултати – макар и да не могат да разчитат на един от най-опитните си нападатели, Никлас Бендтнер, отпаднал от сметките на селекционера заради контузия.