Световната федерация по футбол (ФИФА) не откри нарушения за нарушаване на антидопинговите правила от руски футболисти от разширения състав на националния отбор за Мондиал 2018 и закри разследването, което се стартира след публикацията на доклада на Комисията Макларън.

Въпросната комисия към Световната антидопингова агенция (УАДА) е председателствана от адвоката Ричард Макларън и разследва употребата на допинг в руския спорт.

"Днес ФИФА потвърждава, че е завършила разследването по отношение на руски футболисти, които са били включени в разширения състав на Русия за Световното първенство. Достатъчно доказателства за нарушаване на правилата не са открити. Образците, които са взети и са повторно анализирани, се оказват с отрицателен резултат", се казва в становището на ФИФА.

Оттам също така уточняват, че руският национален отбор по футбол е един от най-проверяваните изобщо. Но също така проверката на играчи от руското първенство, които не са в Сборная, продължава. Информация по тези казуси ще се публикува след края на разследването. Решението на ФИФА е странно и изглежда по-скоро политическо, тъй като през 2016-а година Комисията на УАДА обяви, че фигурират 34 футболисти от Русия с положителен резултат - без значение дали са местни или чужденци в първенството.

Уточнено обаче беше, че в тази група има и хора, които са играли на Световното първенство през 2014-а година. През тази година пък се обяви, че от 11 играчи, които са заподозрени, разследване се води за двама- Руслан Камболов и Иван Князев, който обаче е бил част единствено от разширения състав за Мондиал 2018. /БТА