Положителни допинг проби на няколко футболисти от разширения състав на Русия вероятно са били прикрити от руските власти, твърди германската телевизия ARD, цитирана от ДПА.

Документално предаване по телевизията твърди, че руските власти са потулили подозрителни проби за допинг, дадени при внезапна проверка на Антидопинговата агенция УАДА през 2014 година.

Направени са 155 проби след мачове от руското първенство, а съмнителните проби са били прикрити в московската антидопингова лаборатория, се казва в предаването.  Бившият председател на московската допинг лаборатория - Григорий Родченков, който е ключов информатор в разследването за допинга в руския спорт, заяви пред ARD, че инструкциите за прикриване на пробите са дошли директно от тогавашния министър на спорта Виталий Мутко.

"Получих инструкции през 2008 година от Мутко, че не ни трябват повече положителни допинг проби във футбола", каза Родченков, който живее в САЩ и е включен в програмата за защита на свидетели на ФБР. От УАДА също заявиха, че някои проби са доста съмнителни и са предали резултатите на ФИФА./БТА