ФИФА глоби футболните асоциации на Англия, Ирландия, Шотландия и Уелс заради използване на политически символи по време на мачове. Причината е поставянето на традиционния за Острова изкуствен мак, който в Обединеното кралство се използва като символ за отдаване на почит към военнослужещите, загинали във войните (т. нар. Rememberance poppy).

От трите асоциации тази на Англия е с най-сериозна финансова санкция – 35 308 паунда, тъй като на няколко пъти играчи на различните представителни формации са носили ленти със символа. Шотландците и уелсците са глобени с по 15 692 паунда, а Ирландия – с 11 769 паунда.

Играчите на Англия и Шотландия носеха подобни ленти по време на световната квалификация помежду си, която се игра на „Уембли“ в началото на ноември. ФИФА на няколко пъти предупреди и двете федерации преди срещата, че подобни политически послания подлежат на наказание. Въпреки това двата тима не изоставиха първоначалните си планове.

Уелс и Ирландия подходиха по сходен начин към мачовете си съответно със Сърбия и Азербайджан, макар да не използваха маковия символ, а просто да носеха черни ленти.

В правилника на ФИФА има ясна забрана за каквито и да било политически символи, като от централата още преди време обявиха, че считат изкуствените макове за такива. Футболните асоциации от Острова обаче не споделят подобно гледище.