Отборите на Босна и Херцеговина и Белгия изиграха един от най-интригуващите сблъсъци от предпоследния кръг на световните квалификации до този момент. „Червените дяволи“, които си бяха осигурили класиране за Мондиал 2018 преди днешния сблъсък, показаха класа и записаха поредна победа в група H. Възпитаниците на селекционера Роберто Мартинес се наложиха с 4:3 като гост, а двубоят премина в редица обрати.

Резултатът бе от изключителна важност за домакините от Босна, които все още са в борбата за второто място в крайното класиране, което би им осигурило допълнителен бараж за виза за Русия, Показателите на босненци обаче са твърде скромни и най-вероятно няма да им са от особена полза. Най-добрите осем втори отбори в групите на зона Европа се класират за баражите и Италия със сигурност ще бъде един тях. Това стана факт, тъй като Италия има 14 точки, без 6-те спечелени срещу последния в групата Лихтенщайн, които се изваждат при калкулирането на точките на вторите в групите. Загубата на Босна от Белгия означава, че вторият отбор от група Н няма да събере повече от 13 точки. Победителите в деветте групи се класират директно за Мондиала в Русия. 

В другия мач от групата Естония постигна очаквана победа над скромния тим на Гибралтар с 6:0.

За гостите участие в мача не взе голямата звезда на тима Ромелу Лукаку, който получи почивка заради леки здравословни проблеми през седмицата. Неприятната новина за белгийците е, че още през първото полувреме контузия получи Маруан Фелаини и трябваше принудително да напусне терена.

Нападателят Ян Вертонген пък записа 96-ия си мач с националната фланелка на Белгия, с което изравни по този показател Ян Кулеман.

Резултатът в Сараево бе открит от Тома Мюние още в 4-ата минута, но въпреки студения душ, домакините показаха характер и успяха да обърнат нещата в своя полза с точни попадения на Харис Медунжанин и Един Виска още преди почивката.

През второто полувреме обаче, класата в белгийския състав си каза думата. Миши Батшуай изравни за 2:2, а Ян Вертонген ознаменува рекордното си участие с фланелката на Белгия с гол в 68-ата минута. Дарио Думич обаче отново възстанови равенството с първия си гол за Босна. Точка на спора сложи Яник Ферейра-Караско с точен изстрел в 83-ата минута.

В другия мач Гибралтар отново игра ролята на „боксова круша“ и инкасира цели шест гола. Головата сметка на футболното джудже след този двубой стана 3:43.