Кристиано Роналдо е на 33-годишна възраст и се наслаждава на най-добрия момент от своята кариера. Той направи много силен сезон за Реал Мадрид и успя за трета поредна година да спечели Шампионска лига. След това успя да пренесе силната си игра и на Световното първенство в Русия, където записа едно от най-силните си представяниия и отбеляза четири гола в първите три мача от груповата фаза.

Това силно начало на Мондиал 2018 позволи на Кристиано да подобри постижението на Паулета от три гола на световни първенства с екипа на националния отбор на Португалия и го приближи само на два гола от Еузебио, който е най-добрият голмайстор в историята на „мореплавателите“ на Мондиали със своите 9 попадения.

Роналдо има всички предпоставки да подобри постижението на „Черната пантера“.

Турнирът в Русия е четвъртото световно първенство в кариерата на Роналдо. До този момент той никога не се е разписвал след груповата фаза. На Мондиал 2006 в Германия успя да вкара срещу Иран във втория мач от груповата фаза. На осминафиналите не успя да вкара при победата с 1:0 срещу Холандия, а четвъртфиналният двубой срещу Англия завърши 0:0 и се стигна до изпълнения на дузпи, при които „мореплавателите“ се оказаха по-точни и продължиха напред. На полуфиналите Португалия отново не успя да вкара и отпадна от Франция. В мача за третото място португалците загубиха с 1:3 от Германия, а Кристиано отново не се разписа. 

На Световното първенство в ЮАР през 2010 година Кристиано отново вкара гол във втория мач от групата срещу Северна Корея при разгромната победа със 7:0. Португалците преминаха групата, но след това отпаднаха от Испания на осминафиналите и отново не успяха да отбележат гол.

На Световното първенство в Бразилия през 2014 година Португалия преживя истински кошмар и отпадна още в групите след равенство 2:2 срещу САЩ, загуба с 0:4 от Германия и победа с 2:1 срещу Гана, при която Роналдо се разписа веднъж, но тя се оказа недостатъчна за неговия отбор да продължи към осминафиналите.

Кристиано Роналдо е без отбелязан гол във фазата на елиминациите на световни първенства вече почти 300 минути.

На Мондиал 2018 в Русия Португалия прескочи груповата фаза и на осминафиналите ще се изправи срещу Уругвай.

Това може би е последният шанс на Кристиано Роналдо да настигне Еузебио и да се разпише в елиминациите на Световно първенство.