Бразилия продължи приключението си към 6-та титла на Световно първенство с успех в 1/8-финалния сблъсък срещу Мексико, спечелен от "Селесао" с 2:0. Сега обаче пред селекцията на Тите стои най-тежкият им тест от началото на Световното първенство - Белгия. От 21 часа тази вечер "селесао" и "червените дяволи" излизат на терена в Казан - лобното място на други два фаворита (Германия и Аржентина).

Големите имена в бразилския състав, както винаги, не отсъстават. Двама са обаче играчите, които до момента се открояват от началото на Мондиала. Единият е халфът на Барселона Фелипе Коутиньо.

От началото на Световното първенство в Русия бившият играч на Ливърпул отбеляза две ключови попадения за излизането на "Селесао" от груповата фаза и въпреки че не беше замесен в нито един от 2-та гола срещу "ацтеките" за пореден път Коутиньо остави добри впечатления със своята игра.

Другата звезда на "Селесао" е най-скъпият футболист в света - Неймар. Много двупосочни бяха мненията за нападателя на ПСЖ от началото на Мондиала. От куриозната му прическа до това, че редовно той се озовава на тревата, претендирайки за нарушения. Неймар обаче за пореден път показа своите качества при успеха над Мексико.

И въпреки че традиционно нападението на Бразилия е изпълнено с големи имена, известни със своята техника, то още остават въпроси около това дали защитата на "Селесао" ще може да се справи с белгийските атаки. Фагнер, който в последните мачове ще има тежката задача да трябва да опази звездата на английския Челси - Еден Азар. Неговият съотборник на клубно ниво - Уилиан със сигурност е имал някои съвети за своя сънародник, въпреки че се изказа много ласкаво за Азар в деня преди мача

"Той е един от най-добрите играчи в света. Сега обаче сме в различни отбори. Искам да защитя честта на страната ми и ще направя каквото мога, за да победя. Все още ще сме приятели, но това е, което искам от този мач. Победа. Няма значение, че сме приятели, сега сме от различни отбори", коментира Уилиан.

Бразилия може да е отборът с най-много световни купи - 5, но със сигурност глада за трофеи на южноамериканската страна не е стихнал, особено предвид факта, че за последно Бразилия бе на световния връх през 2002 година.

Любопитното е, че тогава по пътя си към титлата един от отборите, които побеждава е именно Белгия, с 2:0. Ще може ли обаче "Селесао" да спре серията от мачове без загуба на Белгия и да продължи хода си към Купа номер 6 или този път историята между 2-те страни ще е различна?

От дъното до върха или от ада до рая. Това са две от най-честите определения за драматичния сблъсък между Белгия и Япония, който донесе място на 1/4-финалите за второ поредно Световно първенство на "червените дяволи".

Въпреки че срещу "самураите" белгийците не показаха най-доброто си лице, заключителните 30 минути на мача демонстрираха защо Белгия бе считан за един от фаворитите на Мондиала още преди неговото начало. Следващата задача пред възпитаниците на Роберто Мартинес обаче изглежда далеч по-трудна. 5-кратния световен шампион Бразилия. И въпреки амбициите и определенията за "златно поколение" на белгийския футбол, Венсан Компани и неговите съотборници изглеждат здраво стъпили на земята преди ключовия двубой

"Терминът „златно поколение” не е нещо, което е измислено от играчите или на което обръщаме внимание. Сигурно е, че стила ни е типичен за нашето поколоние. В момента не се проваляме, но не сме и постигнали това, което искаме, а сега то минава през победа срещу Бразилия. Така мисля, а и това не е само мое мнение. Мача е много важен и за бразилците", коментира Компани.

Освен Компани в състава на Белгия блестят имената на още много звезди от Висшата лига. Едно от най-ярко открояващите се е това на централния нападател на Манчестър Юнайтед - Ромелу Лукаку. Деветката на Белгия така и не съумя да се разпише на 1/8-финалите, но продължава да е на второ място в голмайсторската ранглиста със своите 4 попадения в Русия.

В клубната си кариера Лукаку често е обвиняван, че не вкарва срещу големите отбори и във възлови мачове, но сблъсъка с Бразилия ще е чудесна възможност да опровергае критиците си.

Друг играч, който със сигурност ще бъде следен внимателно е Еден Азар. Крилото на Челси се наслаждава на чудесно представяне на Световното първенство и в 3-те мача, в които е взел участие има 2 гола и 2 асистенции.

Самият Венсан Компани заяви, че отборът на Белгия ще излезе да се надиграва с Бразилия.

"Имаме физически здрав състав, но в нашето ДНК са пасовете между линиите и разиграването на топката по земя. Няма да издавам целия ни план за мача, но със сигурност ще се опитаме да правим именно това. Да подценим физическата мощ на бразилския отбор би било налудничево, защото в защитата те имат корави играчи, които са способни да спечелят единоборство срещу всеки един играч", добави Компани преди срещата.

Последния път, в който Бразилия и Белгия излязоха един срещу друг на Световно първенство бе 2002 година, а тогава "Селесао" надделя с 2:0. Сега обаче ситуацията е различна и "червените дяволи" ще се надяват да прродължат серията си от 23 мача без загуба, гледайки към голямата цел - това за първи път в историята си да могат да се нарекат "световни шампиони".