Националният отбор на Англия често е обвиняван, че се проваля във важните моменти. Критиките са много – липса на креативност, поддаване на напрежението, слаба психика при дузпите, преуморени играчи… Но едно обвинение постоянно изпъква – липса на идентичност.

Диагнозата е, че Англия няма ясна идея как трябва да играе и какъв точно е стила, особено когато се изправя срещу отбори, които са известни със своите идеи за играта. Един от тези отбори обикновено е Италия. Състав фундаментално сътворен върху солидната игра в защита с целта да вкара един гол и след това да го брани до края. Когато става въпрос за тимове с ясна идея за стила, то малко отбори могат да се сравнят с Италия.

Но 3 месеца преди началото на Световното първенство изглежда, че Англия е отборът, който има ясна идея как да играе, а Италия, пропускаща първи Мондиал от 1958 година насам, има криза на идентичността!

Изведнъж сякаш от нищото Англия си има своя начин при Гарет Саутгейт, основан на трима централни защитници и желание топката да се разиграва. Италианците пък изгубиха своя начин, като спечелиха само един от последните 5 мача и не успяха да вкарат гол в последните три.

Срещу Аржентина при загубата с 0:2 без Меси, Агуеро или Дибала да са на терена, "адзурите" изглеждаха като отбор в безпътица. След срама от отпадането в баража за Световното първенство срещу Швеция, Италия е на кръстопът.

Донякъде проблемът е в несигурността около треньора. Временният наставник Луиджи Ди Биаджо е четвъртия селекционер в последните 5 години. Това означава, че отбора често трябва да се нагажда към различен стил на игра и работа. От солидната защитна оранизация при Антонио Конте, до ултраофанзивната схема на Джан Пиеро Вентура, който понякога играеше с четирима нападатели, за да стигнем до проактивния подход на треньора на младежкия отбор Ди Биаджо.

След като опита различни стилове, може би Италия не е готова за генерална промяна. Докато Роберто Манчини е в списъка с кандидати, Карло Анчелоти също е споменаван, но възможността е Конте да се върне или работата да получи Ди Биаджо.

След като видяха как Англия и Испания прогресират при Гарет Саутгейт и Жулен Лопетеги, идеята да се даде работата на треньора на младежите изглежда добър ход.

Ди Биаджо остави свой отпечатък в състава, като взе доверени играчи от тима до 21 години. Федерико Киеза и Патрик Кутроне направиха своите дебюти срещу Аржентина, а 23-годишният Даниеле Ругани от Ювентус бе титуляр в защита. И докато Джиджи Буфон все още бе на вратата, то бъдещето на този пост най-вероятно принадлежи на Джиджо Донарума.

Италия има нужда от нови лица и звезди, защото в момента това е тимът на "адзурите" с най-малко силни персоналности. А Ди Биаджо, както и предшествениците му, не може да решат ребуса в атака. "Скуадрата" е вкарала само 3 гола в последните 7 мача! Срещу "гаучосите" трябваха 60 минути, за да бъде отправен точен удар.

Името за бъдещето в атаката е Лоренцо Инсине, но досега треньорите не успяват да намерят начин да го използват добре. При Вентура нападателят на Наполи беше често пренебрегван. Чиро Имобиле вкарва гол след гол за Лацио, но с националния екип разочарова.

На "Уембли" тази вечер Англия изглежда отборът, който е много по-напред в развитието си. Скоро англичаните ще гастролират сред ВИП отборите в световен мащаб, докато Италия ще търси своята идентичност.